Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Westbroek, monument voor de N.H. kerk (foto: Marnix Hoekstra)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de N.H. kerk in Westbroek (gemeente De Bilt) is een gemetselde bakstenen muur met daarin drie bronskleurige plaquettes en twee gemeentelijke wapens gemetseld. De middelste en grootste plaquette steekt uit doordat het zich op een verbreed stuk muur bevindt.

Tekst
De tekst op de linkerplaat luidt:

'J.B. LENSSINCK
J. V.D. TOL
T. V. KEULEN
C. SMALING
J.G. OUDHOF'

De tekst op de middelste plaat luidt:

'T.O. OUDHOF
T. V. BARNEVELD
G. DE ROOIJ
H. SELDENRIJK
H.C. MANTEN
L.M. JAARSMA
W. DE KRUIJFF
M. V.D. BOOM
L. V. DAM
M. BOUMA
W.G. VERHEUL'

De tekst op de rechterplaat luidt:

'E. KLEIN
J. BOLANDER
J.C. HILDEBRAND
J.B. ATTEVELD'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de N.H. kerk in Westbroek (gemeente De Bilt) is opgericht ter nagedachtenis aan twintig inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Onder hen bevinden zich zes verzetsmensen en drie burgers die op 5 mei 1945 om het leven zijn gekomen.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

J.B. Atteveld, T. van Barneveld, J. Bolander, M. v.d. Boom, M. Bouma, L. v. Dam, J.C. Hildebrand, L.M. Jaarsma, T. v. Keulen, E. Klein, W. de Kruijff, J.B. Lenssinck, H.C. Manten, J.G. Oudhof, T.O. Oudhof, G. de Rooij, H. Seldenrijk, C. Smaling, J. v.d. Tol en W.G. Verheul.

Ooggetuige Nico de K. (schuilnaam in het verzet: Nico de Kip) over 5 mei 1945: 'Een groep verzetsstrijders verzocht mij mee te gaan naar Westbroek waar een radiopeilwagen van de Duitsers zou staan. Met succes werd de groep Duitsers ontwapend en de officieren werden ingesloten in de burgemeesterskamer van het Raadhuis. Een cruciale fout is toen gemaakt omdat de daar aanwezige telefoon nog werkte. Al gauw klonk mitrailleurvuur. Het was duidelijk, daar kwamen de Duitse versterkingen, telefonisch besteld, uit Bilthoven. Het werd een grote schietpartij. Ik heb toen, bij zo'n overmacht, mijn geweer opzij gegooid en ben de pastorie ingevlucht. (...) Zes jonge kerels uit het verzet waren die dag door de Duitsers gedood. Ze hadden geen schijn van kans. (...) Ook drie inwoners uit Westbroek overleefden het die vreselijke dag niet. (...) Jarenlang heeft men in Westbroek en omgeving bevrijdingsdag niet uitbundig gevierd en nóg is het na zestig jaar een moeilijk onderwerp.'

Locatie
Het monument bevindt zich voor de N.H. kerk in Westbroek (gemeente De Bilt).

Bronnen

  • De heer Marnix Hoekstra;
  • Krantenartikel Ons Utrecht van 4 mei 2005.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht