Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Ossip Zadkine (1890-1967)
Onthulling: 1955
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Feniks' (2) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Arnhem, monument aan de Koningstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Arnhem, 'Feniks' (2) (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Feniks' in Arnhem is een bronzen beeld van een vogel. Het beeld is 1 meter 82 hoog, 1 meter 27 breed en 52 centimeter diep.

Symboliek
De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Feniks' herinnert de inwoners van Arnhem aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en de wederopbouw.

Het beeld is vervaardigd in 1944. Het monument is in 1955 door de gemeente Arnhem aangekocht.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het stadhuis, gelegen aan de Koningstraat te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Beelden in Arnhem - een overzicht (Stichting Beelden in Arnhem, 1994);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht