Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Verzet Nederland
Ontwerper: Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965)
Onthulling: 17 september 1953
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Mens tegen macht' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Arnhem, 'Mens tegen macht' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Mens tegen macht' in Arnhem is een uit brons gegoten beeld van een zittende, naakte mannenfiguur met zijn armen in een afwerende houding. Het beeld is geplaatst op een tafel. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog, 2 meter 30 breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

''40 - '45'.

Symboliek
De naaktheid van de mannenfiguur symboliseert de onschuld, de waarheid en de zuiverheid die het onderspit delven tegen de onwaarachtigheid van een brute oorlogsmacht.

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het gedenkteken, onder de naam 'Mens tegen de macht', op de Sonsbeektentoonstelling (in 1952). Op 17 september 1953 is het beeld op een kalkstenen voetstuk geplaatst, waarin vier hoekbeelden zijn uitgehouwen en in reliëf een Pegasus (het Airborne-embleem) is aangebracht. Maar in 1970 is het gedenkteken wegens vervuiling ontmanteld. De mannenfiguur werd op een tafel neergezet. De hoekbeelden ('De Pleuranten') en het reliëf ('Airborne-embleem') zijn elders geplaatst. In 2018 is het gedenkteken verplaatst van de westkant van de Grote Kerk op het Kerkplein naar het Audrey Hepburnplein.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Mens tegen macht' herinnert de inwoners van Arnhem aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling

Het monument is onthuld op 17 september 1953 door Hare Majesteit Koningin Juliana.

Locatie
Het monument bevindt zich aan het Audrey Hepburnplein te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht