Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J.M. Schouten (ontwerp); H.T. Huppelschoten (plaat); Henk Berg (schildering)
Onthulling: 4 mei 1965
Adopteer dit monument.

Achterveld, gedenkplaat in de Moespot (foto: Ad Stegeman)
Achterveld, gedenkplaat in de Moespot (foto: Ad Stegeman)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkplaat in de Moespot te Achterveld (gemeente Leusden) is uitgevoerd in hout. Op de plaat is een afbeelding van de Nederlandse Leeuw aangebracht.

Teksten
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 1945

TER NAGEDACHTENIS
VAN HEN
DIE ONS DOOR
DE DOOD ONTVIELEN
MAAR IN ONZE
GEDACHTEN BLIJVEN

DEN VADERLAND GETROUWE'.

Wijziging
Oorspronkelijk hing de gedenkplaat in de (voormalige) raadzaal aan de Koningin Julianaweg, ook na de samenvoeging van de gemeente Achterveld met de gemeente Leusden. In 1993 werd het gebouw gesloopt en is de gedenkplaat overgebracht naar de huidige locatie in het gebouw van de Moespot.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkplaat in de Moespot te Achterveld (gemeente Leusden) is opgericht ter nagedachtenis aan de burgers van de gemeente Stoutenberg die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Uit archiefstukken blijkt dat men tijdelijk een klein oorlogsmonument voor het raadhuis in Achterveld wilde plaatsen. Op de in het gemeentearchief bewaarde oorkonde staat een langere tekst dan op de huidige gedenkplaat: 'Ter nagedachtenis aan hen die ons in de oorlogsjaren 1940-1945 door de dood ontvielen, maar in onze gedachten blijven'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1965.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de Moespot aan de Jan van Arkelweg te Achterveld (gemeente Leusden).

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht