Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Bakkerstraat in Arnhem is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN
J. ZWOLLE (ARTS)
J. MIELEKAMP
C.J. VELDHUIZEN
J. SMIT
H. SMIT
IN DIT GEBOUW GEFUSILLEERD
OP 19 SEPTEMBER 1944'.

Wijziging
Na plaatsing is de plaquette tijdelijk weggehaald toen het pand waarop
het was aangebracht werd gesloopt. Op 21 september 1984 is het monument
in ere hersteld en werd de plaquette onthuld door burgemeester Drijber.

De geschiedenis

Het monument aan de Bakkerstraat in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf medeburgers die hier op 19 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

J. Mielekamp, de gebroeders Smit, C. Veldhuizen en dr. J. Zwolle.

In dit toenmalige pand van Van Gend en Loos werden de vijf Arnhemmers zonder enige vorm van proces door Duitse soldaten gefusilleerd. Zij werden overgelopen toen ze probeerden Britse gewonden naar een hospitaal te vervoeren. De slachtoffers zijn begraven op de Moscowa begraafplaats te Arnhem.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Lynn | 09 aug 2022

Mijn overgrootopa zat ook bij het verzet en hielp hier de gewonde soldaten te verzorgen samen met de anderen.

De tante van mijn vader (zijn dochter) vertelde mij voor een schoolopdracht, dat rond de tijd dat ze betrapt zouden worden, ze zorgden voor een gewonde Engelse soldaat. Hij werkte samen met onder andere een dokter. Ze konden er dus voor zorgen dat de wond(en) goed zouden genezen.
Natuurlijk hadden ze ook eten en drinken nodig. Dit ging mijn overgroot opa halen, maar toen hij terugkeerde van het halen van de boodschappen werd hij gewaarschuwd om niet terug te keren naar de kelder. Ze waren namelijk verraden en de Duitsers wisten nu wat daar gebeurde.

Niet lang daarna zijn alle mannen opgepakt en gefusilleerd aan de Bakkerstraat. Mijn overgroot opa is niet opgepakt, omdat hij gelukkig op tijd was gewaarschuwd. Maar voor de andere mannen was het te laat.

Nadat dit was gebeurd, moest mijn overgroot opa de weduwen gaan vertellen wat er was gebeurd. Volgens een van zijn dochters is dat iets wat hij altijd een erg lastig moment heeft gevonden en daarna er nooit veel over heeft gesproken.

Maar na deze verschrikkelijke gebeurtenis is hij niet gestopt en is hij doorgegaan met het helpen van mensen en het “bewaken” van Arnhem tijdens de Slag Om Arnhem.

Henri Riphagen | 25 feb 2018

Mij is verteld dat mijn beide ooms, de broers Smit, zijn opgepakt in de kelder van de huishoudschool tijdens hulpverlening aan gewonde Engelse militairen. Mijn tante, de vrouw van Johan Smit was daar ook bij. Zij heeft moeten toekijken toen de mannen werden gefusilleerd. Ze is daarna weggestuurd.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents