Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Montessorischool de Binnenstad.

Arnhem, monument aan de Bakkerstraat (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Arnhem, monument aan de Bakkerstraat (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Bakkerstraat in Arnhem is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN
J. ZWOLLE (ARTS)
J. MIELEKAMP
C.J. VELDHUIZEN
J. SMIT
H. SMIT
IN DIT GEBOUW GEFUSILLEERD
OP 19 SEPTEMBER 1944'.

Wijziging
Na plaatsing is de plaquette tijdelijk weggehaald toen het pand waarop het was aangebracht werd gesloopt. Op 21 september 1984 is het monument in ere hersteld en werd de plaquette onthuld door burgemeester Drijber.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Bakkerstraat in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf medeburgers die hier op 19 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

J. Mielekamp, de gebroeders Smit, C. Veldhuizen en dr. J. Zwolle.

In dit toenmalige pand van Van Gend en Loos werden de vijf Arnhemmers zonder enige vorm van proces door Duitse soldaten gefusilleerd. Zij werden overgelopen toen ze probeerden Britse gewonden naar een hospitaal te vervoeren. De slachtoffers zijn begraven op de Moscowa begraafplaats te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Henri Riphagen | 25 februari 2018

Mij is verteld dat mijn beide ooms, de broers Smit, zijn opgepakt in de kelder van de huishoudschool tijdens hulpverlening aan gewonde Engelse militairen. Mijn tante, de vrouw van Johan Smit was daar ook bij. Zij heeft moeten toekijken toen de mannen werden gefusilleerd. Ze is daarna weggestuurd.