Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Thérèse de Groot-Haider
Onthulling: 26 juli 1990
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'KNIL-monument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Arnhem, 'KNIL-monument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Arnhem, 'KNIL-monument' (foto: Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'KNIL-monument' op Landgoed Bronbeek in Arnhem is een beeld van een Molukse en Nederlandse soldaat in gevechtstenue van omstreeks 1940. Tussen de twee mannenfiguren is een granieten gedenkplaat geplaatst. Het geheel is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'KNIL
KONINKLIJK NEDERLANDS-INDISCH LEGER
1830 1950'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'KNIL-monument' op Landgoed Bronbeek in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger dat 120 jaar (van 1830 tot 1950) het gezag in het voormalige Nederlands Oost-Indië ondersteunde.

Het KNIL-monument in Bronbeek kreeg nog een bijzonder vervolg. In 1991 werd een kopie van het monument geplaatst op het ereveld van de oorlogsbegraafplaats Pandu bij Bandung op Java.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 juli 1990 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, veertig jaar na de opheffing van het KNIL.

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Voor meer informatie
www.defensie.nl/cdc/bronbeek

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht