Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Jongenskampen’ op het Landgoed Bronbeek te Arnhem is een bronzen beeld van een kind. Het 12-jarige, kaalgeschoren jongetje is gehuld in een ‘tjawat’ (een Japanse lendendoek) en staat op een sawahdijkje met een patjol (hak) over zijn schouder en een bosbijl aan zijn voeten, die op een boomstronk rusten. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het beeld is 70 centimeter hoog. Het voetstuk is 1 meter 20 hoog, 40 centimeter breed en 40 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de voet van het beeld luidt:

‘ZIJ WAREN NOG ZO JONG’.

De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:

‘JONGENSKAMPEN
BANGKONG – GEDUNGJATI
1944 – 1945′.

De tekst op de linkerzijde luidt:

‘JONGENSKAMPEN
AMBARAWA 1944 – 1945′.

De tekst op de rechterzijde luidt:

‘JONGENS JAPANSE KAMPEN
TJIMAHI / BANDOENG ’42 – ’45’.

De teksten op de zijkanten zijn later op het voetstuk aangebracht.

Symboliek
Het monument staat symbool voor kinderslavenarbeid. Ontwerper en ex-geïnterneerde H.L.B. Mahieu wil met het gedenkteken ‘de lotsverbondenheid van alle jongens, die tijdens de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië in een Japans interneringskamp geïnterneerd zijn geweest’ uitdrukken.

De geschiedenis

Het monument ‘Jongenskampen’ op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan alle jongens die het leven lieten in de Japanse interneringskampen in het voormalige Nederlands-Indië in de periode tussen 1942 en 1945.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden jongens vanaf 10 tot en met 15 jaar bij hun moeder uit de vrouwenkampen weggehaald en ondergebracht in jongenskampen of aparte afdelingen van de mannenkampen. De Japanse bezetter verplichtte hen tot het verrichten van slavenarbeid, waaronder het bewerken en omspitten van landbouwgrond, het graven van vijvers en het kappen van bomen.

Oprichting
Initiatiefnemer was de heer H.L.B. Mahieu, toenmalig voorzitter van de stichting ‘Jongenskampen Bangkong-Gedungjati’.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 november 1988 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Het beeldje is een replica van het 1 meter 40 hoge monument ‘Jongenskampen Bangkong-Gedungjati 1944-1945’ dat op 22 september 1988 werd onthuld op het ereveld Kalibantang in Semarang op Midden-Java.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting ICODO;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • de heer H.L.B. Mahieu.

Voor meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents