Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Achterveld, 'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' (foto: Ad Stegeman)
Achterveld, 'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' (foto: Fons de Jonge)

Het monument

Vorm en materiaal
'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' in Achterveld (gemeente Leusden) is een Mariabeeld, uitgevoerd in witte natuursteen. Het beeld is geplaatst in een bakstenen grot. Voor het Mariabeeld bevindt zich een beeld van een knielend jong meisje. Links van de grot is een gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'17 APRIL - 4 MEI
1945
UIT DANKBAARHEID'.

Wijziging
Na een uitbreiding van Huize St.-Joseph is de grot in 1985 naar de huidige plaats gebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' herinnert de inwoners van Achterveld (gemeente Leusden) aan de zware gevechten die ontstonden toen de Canadezen oprukten.

Op 17 april 1945 kwam het dorp in de vuurlinie te liggen. Ook Huize St.-Joseph kreeg het zwaar te verduren. Na de bevrijding bleek hoe groot de schade was. Op de dag dat de zware beschietingen begonnen, bestond Huize St.-Joseph vijftig jaar.

Oprichting
De grot is waarschijnlijk in de periode 1945-1955 achter Huize St.-Joseph opgericht door zusters die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewerkt. Ze wilden hiermee hun dankbaarheid tonen aan Maria, die hen tijdens de bezettingsjaren heeft beschermd.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin achter Huize Sint Joseph, gevestigd aan de Hessenweg te Achterveld (gemeente Leusden).

Bronnen

  • Gemeente Leusden;
  • Zichtbaar Verleden - oorlogsmonumenten in de gemeente Leusden van M. Vroon-Roubos (Amersfoort, gemeente Leusden, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht