Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Glodok-monument’ op Landgoed Bronbeek te Arnhem is een gedenksteen. Het gedenkteken is een replica van de Glodok-gedenksteen die sinds 1991 op de erebegraafplaats Menteng Pulo bij Jakarta in Indonesië staat.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
WIER MOED EN STANDVASTIGHEID
ZEGEVIERDEN OVER DE DOOD.’

De geschiedenis

Het ‘Glodok-monument’ op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan het gevangenkamp dat tijdens de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië in 1944 voor Indo-Europeanen werd ingericht in de Chinese wijk van Jakarta.

Om de Indo-Europeanen meer naar zich te schikken voerden de Japanners in 1943 de druk op. Zij eisten in 1944 dat alle Indo-Europese jongeren een loyaliteitsverklaring tekenden. Veel van deze jongeren weigerden en velen werden tijdens de razzia’s in verschillende steden opgepakt. Veel van hen stierven in het gevangenenkamp aan uithongering en martelingen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1996.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto’s van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents