Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: E. Soute
Onthulling: 1996
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Glodok-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Arnhem, 'Glodok-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Arnhem, 'Glodok-monument' (Foto: Corrie van de Vendel/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Glodok-monument' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is een gedenksteen. Het gedenkteken is een replica van de Glodok-gedenksteen die sinds 1991 op de erebegraafplaats Menteng Pulo bij Jakarta in Indonesië staat.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
WIER MOED EN STANDVASTIGHEID
ZEGEVIERDEN OVER DE DOOD.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Glodok-monument' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan het gevangenkamp dat tijdens de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië in 1944 voor Indo-Europeanen werd ingericht in de Chinese wijk van Jakarta.

Om de Indo-Europeanen meer naar zich te schikken voerden de Japanners in 1943 de druk op. Zij eisten in 1944 dat alle Indo-Europese jongeren een loyaliteitsverklaring tekenden. Veel van deze jongeren weigerden en velen werden tijdens de razzia's in verschillende steden opgepakt. Veel van hen stierven in het gevangenenkamp aan uithongering en martelingen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1996.

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht