Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 2 mei 2001
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Indië-monument' (foto: Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is een zwarte marmeren gedenkzuil.

Tekst
De zuil vermeldt de namen van Arnhemse militairen die in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de circa vijftig Arnhemse militairen die in de periode 1945-1962 in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van een groep veteranen, verenigd in het Comité Indië Monument Arnhem. Dit comité wordt gevormd door bestuursleden van verschillende veteranenverenigingen in de regio Arnhem: Vereniging Oud-Militairen Indiëgangers, Bond van Wapenbroeders, Contact Oud Mariniers, Vereniging Indië Militairen 'De Valouwe' en de Werkgroep Indië Veteranen Nederland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2001 door burgemeester mr. P. Scholten.

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht