Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek te Arnhem bestaat uit drie pagoden (tempels). Voor de pagoden ligt een informatiepaneel en een gedenkplaat van zwarte marmer. Op de gedenkplaat is een landkaart van Birma en Siam aangebracht. Achter de pagoden bevindt zich een uit bakstenen opgetrokken gedenkmuur met twaalf ingemetselde plaquettes van zwarte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat met landkaart luidt:

‘BIRMA
SIAM (THAILAND)
OPDAT ZIJ NIET WORDEN VERGETEN.’

De plaquettes bevatten de namen van de omgekomen krijgsgevangenen en dwangarbeiders.

Symboliek
De pagoden verwijzen naar de ‘Drie Pagoden Pas’ op de grens van Birma en Thailand (voormalig Siam).

Wijzigingen
In 2002 is een plaquette vernieuwd.

In 2003 zijn de drie pagodes vernieuwd. Deze zijn realistischer dan de oorspronkelijke pagodes uit 1989.

Op 20 augustus 2005 is achter het monument een namenwand onthuld. Op deze wand staan de namen van de krijgsgevangenen van het KNIL die omkwamen bij de aanleg van de Birma Siam Spoorweg.

Op 26 augustus 2006, bij de herdenking, is nog een aanvulling op het monument onthuld: een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanleg van de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra.

Op 29 augustus 2015 is het monument verder uitgebreid. Aan weerszijden van het bestaande monument zijn twee stukken spoorrail toegevoegd. Op de 10 bielzen van de rails zijn RVS-platen bevestigd met de namen van de 519 Nederlandse slachtoffers, die bij de werkzaamheden aan de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra het leven hebben gelaten. 

De geschiedenis

Het Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waaronder 4000 Nederlanders, die bezweken bij de aanleg van de spoorweg in 1942 en 1943.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 juni 1989 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Op 30 augustus 2005, tijdens de herdenking van de gevallenen in Birma, werd op het terrein van Bronbeek onder grote belangstelling het vernieuwde monument onthuld door een drietal overlevenden, elk met een kleinkind. Daarmee werd meteen gesymboliseerd hoe belangrijk het is om het herdenken over te dragen aan de nieuwe generaties.

De onthulling van het toegevoegde namenmonument op 29 augustus 2015 werd voltrokken door twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen van slachtoffers. Tijdens de onthulling was oud-minister en vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner gastspreker.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.
  • De Gelderlander. 26 augustus 2015.

Voor meer informatie

  • Namenlijst op de website van Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe; Spoorweg;
  • ‘Duizend veteranenverhalen’, Checkpoint, nr.6, juli-augustus 2007.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Maarten van Bemmel | 04 mei 2020

Sep en André Corbelli waren broers van mijn grootmoeder. Hun vader is in de tweede helft van de 19e eeuw vanuit Masera, een dorpje aan de Italiaanse kan van de Simplon pas. Hij heeft in Amsterdam een schoorsteenvegers- en granito-bedrijf opgericht, hij woonde in de spigelstraat om de hoek van de kerkstraat. Hij trouwde een Nederlandse vrouw. Zij kregen vier kinderen. De twee jongens gingen ca.1935 naar Indië en kwamen zo in Birma terecht. Aan hen denk ik meestal op 4 mei. Mijn grootmoeder hield erg van haar “broertjes”.Op de foto Sep en André bij vertrek naar Indië.

Maarten van Bemmel | 04 mei 2020

Sep en André Corbelli waren broers van mijn grootmoeder. Hun vader is in de tweede helft van de 19e eeuw vanuit Masera, een dorpje aan de Italiaanse kant van de Simplon pas. Hij heeft in Amsterdam een schoorsteenvegers- en granito-bedrijf opgericht, hij woonde in de spigelstraat om de hoek van de kerkstraat. Hij trouwde een Nederlandse vrouw. Zij kregen vier kinderen. De twee jongens gingen ca.1935 naar Indië en kwamen zo in Birma terecht. Aan hen denk ik meestal op 4 mei. Mijn grootmoeder hield erg van haar “broertjes”. Op de foto Sep en André bij vertrek naar Indië.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents