Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Willem Johannes Valk (1898-1977)
Onthulling: 17 mei 1947
Adopteer dit monument.

IJlst, monument in het gemeentehuis (foto: Simon Bleeker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het gemeentehuis te IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân) is een bronzen buste, geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het gedenkteken is 1 meter 90 hoog, 24 centimeter breed en 24 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

''HY KNIBBELE FOAR GOD'
MR. SIJBRAND MARINUS VAN HAERSMA BUMA
BURGEMEESTER VAN WYMBRITSERADIEL
GEBOREN 30-12-1903
OVERLEDEN IN HET DUITSCHE CONCENTRATIEKAMP NEUENGAMME
OP 11-12-1942'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Haersma Buma Sybrand Marinus 30-12-1903 11-12-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het gemeentehuis te IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan de toenmalige burgemeester van hun gemeente, mr. Sijbrand Marinus van Haersma Buma, die op 11 december 1942 in het concentratiekamp Neuengamme is omgekomen.

Burgemeester Van Haersma Buma was de oprichter van het Legioen Oud-Frontstrijders (L.O.F.), een verzetsorganisatie van oud-militairen. Op 3 februari 1941 belegde de bezetter een bijeenkomst in Leeuwarden, waarbij de burgemeesters en gemeentelijke politiechefs aanwezig moesten zijn. Na afloop werd Van Haersma Buma gearresteerd, omdat hij een uitgezaagd dubbeltje ('koninginnekopje') op zijn revers droeg. Eind februari moest hij zich hiervoor verantwoorden voor een Duitse instantie in Den Haag. Van Haersma Buma weigerde een verklaring te ondertekenen, waarin stond dat hij de beeltenis van zijn 'ehemalige Königin' had gedragen. Vervolgens werd hij uit zijn burgemeestersambt ontheven.

Op 7 mei 1941 werd Van Haersma Buma gearresteerd, toen hij clandestien in café 'Het Park' een vergadering van burgemeester en wethouders bijwoonde. Via het 'Oranjehotel' in Scheveningen werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Vervolgens werd hij weggevoerd naar het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 11 december 1942 overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 mei 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst in de hal van het gemeentehuis, gelegen aan de Stadslaan te IJlst (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Voormalige Gemeente Wymbritseradiel.

Voor meer informatie

www.wymbrits.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.