Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. A. Goodijk
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Mienskipsskoalle De Legeaën.

Gauw, gedenksteen in de N.H. kerk (foto: Simon Bleeker)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in de N.H. kerk te Gauw (gemeente Súdwest-Fryslân) is uitgevoerd in rode zandsteen. Het gedenkteken is 60 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:
'1940 - 1945

WILLEM BOEYENGA
FOEL YN DIT DOARP OP DE
ACHTSTE FAN RISPMOANNE 1944
TROCH DUTSKE TERREUR
HIJ JOECH SYN LIBBEN OM
DAT FAN OAREN TE REDDEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boeijenga Willem 25-09-1909 08-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen in de N.H. kerk te Gauw (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan dorpsgenoot Willem Boeijenga die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Willem Boeijenga werd geboren op 25 september 1909 in Lollum. Hij was bakker in Gauw. Als medewerker van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers in de gemeente Wymbritseradiel werd hij op 8 augustus 1944 door verraad van Pieter Bergsma (de veldwachter-conciërge van het Akkrumer gemeentehuis) gearresteerd in verband met de huisvesting van de Amsterdamse joodse vrouw Suze (achternaam is niet bekend). Boeijenga werd bij zijn arrestatie ter plaatse doodgeschoten en Suze werd naar een concentratiekamp gedeporteerd. Zij heeft haar gevangenschap overleefd.

Willem Boeijenga ligt begraven op de N.H. begraafplaats bij de kerk in Gauw.

Locatie
Het monument is ingemetseld in de torenmuur van de N.H. kerk aan de Boeijengastrjitte in Gauw (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Voormalige Gemeente Wymbritseradiel;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.