Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Anne Frank Huis in Amsterdam is een museum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit grachtenpand de onderduikplaats van Anne Frank. Het museum geeft een beeld van haar leven, haar familie, haar dagboek en de onderduikperiode. De onderduikruimtes in het achterhuis zijn door grondige conservering in authentieke staat behouden gebleven. De kamers zijn leeg, want de meubels zijn meteen na de arrestatie weggehaald. Ook worden hier bewaard gebleven documenten en voorwerpen van de acht onderduikers tentoongesteld.

Het voorhuis, de werkplek van de helpers en het voormalige kantoor van Otto Frank, is teruggebracht in de sfeer en stijl van de onderduikperiode. Het verhaal wordt verteld aan de hand van citaten uit het dagboek van Anne Frank. De inrichting bestaat uit originele voorwerpen, documenten en foto's die het persoonlijke verhaal van de onderduik en de deportatie naar de kampen versterken. Een drietal video's plaatst het persoonlijke verhaal in een historische context.

Met een draaibare boekenkast wordt de toegangsdeur naar het achterhuis (de onderduikplaats) gecamoufleerd. In de eerste kamer van het achterhuis staat een maquette van het schuilhuis. Op de muur is te zien hoe Otto Frank met potloodstreepjes de groei van zijn beide dochters tijdens de onderduikperiode heeft bijgehouden. Anne's kamer is klein. De sobere, bruine muren zijn opgefleurd met allerlei foto's en plaatjes van filmsterren die Anne tijdens haar verblijf in het achterhuis heeft opgehangen. De ramen zijn verduisterd, net als toen. Dikke vitrages moesten zo de onderduikers aan het zicht van de omwonenden onttrekken.

Het oude pand naast het voormalige kantoor van Otto Frank is gerenoveerd. Hier wordt informatie gegeven over het dagboek en zijn betekenis. Het originele eerste dagboek van Anne Frank wordt permanent getoond. De nieuwbouw van het museum geeft ruimte aan jaarlijks wisselende, actuele tentoonstellingen, een cd-rom-presentatie (Het Anne Frank Huis, een Huis met een verhaal), een zaal voor de ontvangst van (school)groepen, een museumboekwinkel en een museumcafé. Ook kan een I.M.-boek worden doorgebladerd, waarin (conform de joodse traditie) de namen van 103.000 gedeporteerde Nederlandse joden staan opgeschreven.'

Restauratie
Onlangs is het museum gerestaureerd en uitgebreid.

De geschiedenis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam herinnert aan de onderduikplaats waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar bekende dagboek schreef. Een uniek document, dat vertelt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van genocide. Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende die miljoenen joden is aangedaan en heeft hiermee de 'Endlösung' een stem en gezicht gegeven.

Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen voor het werkkamp, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken in zijn eigen bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht. Dit pand bestond uit een voorhuis, waar zich het kantoor en de magazijnen bevonden, en een achterhuis dat deels leegstond. Met hulp van twee medewerkers werd in vier kamers van het achterhuis een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd, waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven.

Op 4 augustus 1944 valt de Grüne Polizei het achterhuis binnen. Anne Frank en de zeven andere onderduikers worden gearresteerd. Vanuit het doorgangskamp Westerbork in Nederland worden de acht onderduikers met het laatste transport naar Auschwitz getransporteerd. Na een maand in Auschwitz worden Anne Frank en haar zuster Margot in oktober 1944 op transport gesteld naar het kamp Bergen-Belsen. Margot en Anne krijgen tyfus en sterven kort na elkaar in maart 1945, enkele weken voor de bevrijding. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de kampen.

Na de oorlog liet Otto Frank delen van het dagboek lezen aan vrienden. Op hun aandringen werd een uitgever gezocht. Dit lukte niet direct. Nadat professor Jan Romein op 3 april 1946 in Het Parool een artikel (Kinderstem) had geschreven, werd een uitgever gevonden. Op 25 juli 1947 verscheen het dagboek onder de titel Het Achterhuis bij uitgever Contact in een eerste oplage van 1500 exemplaren. Veel aandacht kreeg het boek aanvankelijk niet. Maar eind jaren vijftig, begin jaren zestig kwam er een radicale omslag in het denken en spreken over de oorlog. De jodenvervolging kwam steeds centraler te staan en de geestelijke en lichamelijke schade werd erkend en individuele trauma's kwamen aan het licht. Het dagboek van Anne Frank is een wereldwijde bestseller geworden: ruim 25 miljoen exemplaren zijn verkocht en het boek is in minstens zestig talen uitgegeven.

Oprichting
Op 3 mei 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht om het pand aan de Prinsengracht te behouden.

Onthulling
Drie jaar later, op 3 mei 1960, werd het Anne Frank Huis geopend. Sindsdien hebben miljoenen mensen uit de hele wereld het museum bezocht.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het Anne Frank Huis is gevestigd aan de Prinsengracht, naast de Westerkerk, in het centrum van Amsterdam. Vanuit het Centraal Station in Amsterdam loopt u in 20 minuten naar het Anne Frank Huis. Met tram 13, 17 of 20 dan wel bus 21, 170, 171 of 172 kunt u bij de halte 'Westermarkt' komen. Vanaf de halte is het ongeveer 100 meter naar de museumingang. Komt u met de auto dan moet u vanaf de Ringweg (A10) de afslag 'Centrum' (S105) nemen.

  • Openingstijden:
    dagelijks van 09.00 tot 19.00 uur
    van 1 april tot 1 september van 09.00 tot 21.00 uur
    op 4 mei van 09.00 tot 19.00 uur
    op 1 januari en 25 december van 12.00 tot 19.00 uur
    gesloten op Grote Verzoendag (in 2002 op 16 september)
    Laatste toegang 30 minuten voor sluitingstijd.

Bron
www.annefrank.nl

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents