Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Van Loghem
Onthulling: 1997
Adopteer dit monument.

Arnhem, monument 'Indisch verzet' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Arnhem indisch verzet (Foto: Corrie van de Vendel/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Indisch verzet' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is een zuil van witte natuursteen. Op de rand van de zuil is een bronzen zittende figuur aangebracht.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUWE
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET...'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Indisch verzet' op Landgoed Bronbeek te Arnhem herdenkt en eert het verzet gedurende de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1942-1945.

Oprichting
Het monument 'Indisch verzet' is opgericht op initiatief van het Voormalig Verzet Oost-Azië (VVOA). Bij de onthulling van het monument bestond de VVOA al twintig jaar. Jaarlijks werd op landgoed Bronbeek een herdenking gehouden. Het standbeeld moest concreet steun geven aan het herinneren.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1997.

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht