Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1952
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door C.S.G. Bogerman.

Ypekolsgea, Brits erehof (foto: Simon Bleeker)
Ypekolsgea, Brits erehof (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse erehof in Ypekolsgea (Ypecolsga) (gemeente Súdwest-Fryslân) herbergt het stoffelijk overschot van tien gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Het veldje met de eregraven is 1 meter 50 hoog, 9 meter breed en 2 meter 50 diep.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse erehof herinnert de inwoners van Ypekolsgea (gemeente Súdwest-Fryslân) aan tien geallieerde militairen van het Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

Edward Croal, Walter Edwin Davey, Edward Henry Finch, George John Charles Hall, Donald Richard Higgs, Charles Willis Eric Leach, James Joseph O'Neill, Thomas Cuthbert Timney, Richard Frederick Whitaker en Gordon Bowden Wilkinson.

Onthulling
De eregraven zijn opgericht in 1952 en staan onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Locatie
Het erehof maakt deel uit van de begraafplaats in Ypekolsgea (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Voormalige Gemeente Wymbritseradeel.

Voor meer informatie

Woudsend en Woudsenders in Oorlog en Verzet van Jan J. de Vries (Woudsend, De Driuwpolle,1995). ISBN 90 9008053 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht