Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Grenadiers en Jagers' in Den Haag is een in brons uitgevoerd beeld van twee strijdvaardige soldaten in geknielde houding en met de bajonet op het geweer. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. In het voetstuk zijn de emblemen van de Grenadiers (een granaat) en de Jagers (een hoorn) uitgehouwen. Het monument is 3 meter 85 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER HERINNERING AAN ONZE KRIJGSMAKKERS
DIE IN DE MEIDAGEN VAN 1940 EN DAARNA
HIER EN OVERZEE
HUN LEVEN GAVEN VOOR HET VADERLAND.'

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan de Hofweg. In november 1964 is het verplaatst naar de Johan de Witlaan. In 2010 werd het wederom verplaatst, ditmaal naar Ypenburg, één van de slagvelden waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog de strijd om Den Haag werd uitgevochten.

De geschiedenis

Het monument 'Grenadiers en Jagers' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle leden van dit Nederlandse Garderegiment die sinds de meidagen van 1940 zijn gesneuveld.

In de meidagen van 1940 hebben de Grenadiers en Jagers een felle strijd geleverd tegen de Duitsers. Inzet waren de
vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Bij deze slag om Den Haag sneuvelden bijna honderd Grenadiers en Jagers. Het lukte de Grenadiers en Jagers om de
vliegvelden te heroveren op de Duitse parachutisten en
luchtlandingstroepen. Zo werd het plan van de Duitsers verijdeld om
koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen te nemen en
konden zij naar Engeland uitwijken.

De Grenadiers en Jagers waren legeronderdelen die vanaf de 19e eeuw tot in de Tweede Wereldoorlog in Den Haag gelegerd waren en die een duidelijke stempel op de stad drukten. Op 10 mei 1940 raakten deze militairen betrokken bij hevige gevechten tegen de bezetter op de Grebbeberg, in Brabant, Delft, Waalhaven, Overschie en in de omgeving van de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Na de Nederlandse capitulatie in 1940 sloten velen zich aan bij het verzet. Na de Tweede Wereldoorlog werden de troepen ingezet in het voormalige Nederlands-Indië. Ook is een aantal militairen naar Korea vertrokken, waar van 1950-1953 een oorlog woedde.

De volgende gesneuvelde Gardeleden worden herdacht:

  • Meidagen 1940: 53 Grenadiers en 99 Jagers;
  • Voormalig Nederlands-Indië (1945-1949): 102 Grenadiers en 107 Jagers;
  • Korea (1951-1953): vijf Grenadiers en vier Jagers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 1951 door generaal H.G. Winkelman, oud-opperbevelhebber van de Land- en Zeemacht. Aan het defilé dat na de onthulling werd gehouden, namen vier Grenadiers deel die nog onder koning Willem III hadden gediend.

Nadat het monument naar Ypenburg is verplaatst, werd het opnieuw onthuld op 10 mei 2010 door burgemeester Jozias van Aartsen en luitenant-kolonel Maurice Timmermans, commandant van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Dit in aanwezigheid van leerlingen van basisschool 'De Startbaan', die het monument hebben geadopteerd.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het manifestatieterrein aan het Böttgerwater, in de woonwijk Ypenburg te Den Haag.

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • 'Stichting Handhaving Traditiën Garde Reg. Gren. & Jagers';
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
  • Den Haag.nl

Voor meer informatie

  • Op de website www.herdenken-denhaag.nl is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers;
  • Website Garderegiment Grenadiers en Jagers;
  • Wikipedia.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents