Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Dirk Bus (1907-1978)
Onthulling: 6 oktober 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS de Startbaan.

Den Haag, 'Grenadiers en Jagers' (foto: Stichting 3 maart '45)
Den Haag, 'Grenadiers en Jagers' (Foto: NKvB)
Den Haag, 'Grenadiers en Jagers' (Foto: NKvB)
Den Haag, 'Grenadiers en Jagers' (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Grenadiers en Jagers' in Den Haag is een in brons uitgevoerd beeld van twee strijdvaardige soldaten in geknielde houding en met de bajonet op het geweer. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. In het voetstuk zijn de emblemen van de Grenadiers (een granaat) en de Jagers (een hoorn) uitgehouwen. Het monument is 3 meter 85 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER HERINNERING AAN ONZE KRIJGSMAKKERS
DIE IN DE MEIDAGEN VAN 1940 EN DAARNA
HIER EN OVERZEE
HUN LEVEN GAVEN VOOR HET VADERLAND.'

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan de Hofweg. In november 1964 is het verplaatst naar de Johan de Witlaan. In 2010 werd het wederom verplaatst, ditmaal naar Ypenburg, één van de slagvelden waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog de strijd om Den Haag werd uitgevochten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Grenadiers en Jagers' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle leden van dit Nederlandse Garderegiment die sinds de meidagen van 1940 zijn gesneuveld.

In de meidagen van 1940 hebben de Grenadiers en Jagers een felle strijd geleverd tegen de Duitsers. Inzet waren de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Bij deze slag om Den Haag sneuvelden bijna honderd Grenadiers en Jagers. Het lukte de Grenadiers en Jagers om de vliegvelden te heroveren op de Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen. Zo werd het plan van de Duitsers verijdeld om koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering gevangen te nemen en konden zij naar Engeland uitwijken.

De Grenadiers en Jagers waren legeronderdelen die vanaf de 19e eeuw tot in de Tweede Wereldoorlog in Den Haag gelegerd waren en die een duidelijke stempel op de stad drukten. Op 10 mei 1940 raakten deze militairen betrokken bij hevige gevechten tegen de bezetter op de Grebbeberg, in Brabant, Delft, Waalhaven, Overschie en in de omgeving van de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg. Na de Nederlandse capitulatie in 1940 sloten velen zich aan bij het verzet. Na de Tweede Wereldoorlog werden de troepen ingezet in het voormalige Nederlands-Indië. Ook is een aantal militairen naar Korea vertrokken, waar van 1950-1953 een oorlog woedde.

De volgende gesneuvelde Gardeleden worden herdacht:

 • Meidagen 1940: 53 Grenadiers en 99 Jagers;
 • Voormalig Nederlands-Indië (1945-1949): 102 Grenadiers en 107 Jagers;
 • Korea (1951-1953): vijf Grenadiers en vier Jagers.
Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 1951 door generaal H.G. Winkelman, oud-opperbevelhebber van de Land- en Zeemacht. Aan het defilé dat na de onthulling werd gehouden, namen vier Grenadiers deel die nog onder koning Willem III hadden gediend.

Nadat het monument naar Ypenburg is verplaatst, werd het opnieuw onthuld op 10 mei 2010 door burgemeester Jozias van Aartsen en luitenant-kolonel Maurice Timmermans, commandant van het Garderegiment Grenadiers en Jagers. Dit in aanwezigheid van leerlingen van basisschool 'De Startbaan', die het monument hebben geadopteerd.

Locatie
Het monument is geplaatst op het manifestatieterrein aan het Böttgerwater, in de woonwijk Ypenburg te Den Haag.

Bronnen

 • Gemeente Den Haag;
 • Haags Gemeente Archief;
 • 'Stichting Handhaving Traditiën Garde Reg. Gren. & Jagers';
 • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
 • Den Haag.nl
Voor meer informatie
 • Op de website www.herdenken-denhaag.nl is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers;
 • Website Garderegiment Grenadiers en Jagers;
 • Wikipedia.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Marga | 5 mei 2020

Opdat wij nooit zullen vergeten.

Lucy | 4 mei 2020

Familie Veldhuyzen, Den Haag | 4 mei 2020

Peter Lejewaan | 4 mei 2020

VOOR ALLEN DIE GEVALLEN ZIJN. DIT IS MIJN VADERS REGIMENT GEWEEST DE GRENADIERS.

Laurens | 2 mei 2020

Aan de helden die vielen bij de verdediging van ons Vaderland.

Bram | 2 mei 2020

Cisca | 30 april 2020

Dank voor de vrijheid