Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Joods monument’ in Alphen aan den Rijn is een vierkante gedenksteen met een davidster en de datum ‘mei 1990’.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘WIJ GEDENKEN IN EERBIED
DE ALPHENSE JODEN
DIE DE DUITSE BEZETTER
HEEFT WEGGEVOERD
EN VERMOORD
1940 – 1945’.

Hieronder zijn de namen van 55 joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

Digitaal Joods Monument

De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het ‘Joods monument’ in Alphen aan den Rijn is opgericht ter nagedachtenis aan de 55 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter via het doorgangskamp Westerbork werden weggevoerd en in de vernietigingskampen Sobibor, Bergen-Belsen en Auschwitz om het leven zijn gebracht.

De namen van de 55 joodse slachtoffers luiden:

Samuel Aardewerk, Bertha Aardewerk-van der Hoek, David Cassier, Mietje Cassier-Waterman, Isaac E. Cassier, Israël Cassier, Elisabeth Cassier-de Leeuw, Emmanuël Cassier, Hendrika Cassier, Siegmund Cohen, Olga Cohen-Goudberg, David van Dien, Roosje van Dien-de Winter, Judith van Dien, Judik L. van Dien-Goudsmit, Louis N. van Dien, Sara van Dien-Walg, Nathan van Dien, Roosje van Dien-Kroon, Isaäc van Dien, Sara van Dien, Philippus N. van Dien, Rozalina van Dien-van Rhijn, Roosje E. van Dien, Wolfgang L. Dinkelspiel, Friederike R. Dinkelspiel-Waldeck, Abraham J. Engelsman, Ester Engelsman-Kohn, Henriëtte Freund-Spiegel, Leopold Honig, Paula Honig-Buttermilch, Aaltje Hijmans-de Leeuw, Maurits S. Hijmans, Alexander Ladendorff, Margaretha Ladendorff-Wolffheim, Abraham de Leeuw, Judik de Leeuw-van Baarzel, Hartog A. de Leeuw, Hendrika de Leeuw, Joseph I. de Leeuw, Klazina de Leeuw, Dora Marcus-Weingarten, Mathilde Neuwahl-Mosheim, Ida Platz-Heimbach, Emmanuel van Rhijn, Jansje van Rhijn-van Dien, Eva R. van Rhijn, Hersz Rosenblatt, Frajdla Rosenblatt-Schwarzbrart, Jenny Thurin, Siegfried Weinberg, David Wessel, Paul Wolfstein, Emma Wolfstein-Platz en Leentje Hamburger.

Op woensdag 30 september 1942 werden 39 van de 55 joodse medeburgers bijeengedreven op het ijsbaanterrein bij de huidige Laan der Continenten. Daarvandaan gingen zij naar het station van Alphen om via Amsterdam naar Westerbork te worden weggevoerd. Al op vrijdag 2 oktober vertrokken 30 medeburgers naar Auschwitz alwaar 27 personen gelijk werden vermoord. De andere 3 moesten eerder in Kosel uitstappen om daar te werk te worden gesteld.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de heer S. Speijer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 mei 1990 door burgermeester M. Paats en Simon Wiesenthal. Bij deze plechtigheid waren ook nabestaanden aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het Raoul Wallenbergplein te Alphen aan den Rijn, nabij de Laan der Continenten.

Bronnen

  • Gemeente Alphen aan den Rijn;
  • Streekarchief Rijnlands Midden;
  • Geschiedkundig tijdschrift voor Alphen, De Viersprong 111, mei 2012.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents