Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Jos Knippers (1937)
Onthulling: 16 maart 2002
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS Willibrordus.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Willibrordschool.

Noord Deurningen, Vliegersmonument (foto: Jos Knippers)
Maandelijkse herdenking bij het Vliegersmonument (foto: Jos Knippers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vliegersmonument in Noord Deurningen (gemeente Dinkelland) is een gedenksteen van zandsteen met een gedenkplaatje. De vorm van de gedenksteen verbeeldt de neus van het geallieerde vliegtuig dat op 13 maart 1941 in Noord Deurningen is verongelukt.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Goodall Ernest Hugh 09-07-1909 13-03-1941

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vliegersmonument in Noord Deurningen (gemeente Dinkelland) is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf gesneuvelde bemanningsleden van de Engelse Whitley bommenwerper die in de nacht van 12 op 13 maart 1941 aan de Epmanweg op het erve Bodde is verongelukt.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Ernest Goodall, Vincent Hallas, William van Klaveren, Frank Long en Archie Watts-Read

De vier geallieerde bemanningsleden Frank Long, Vincent Hallas, Archie Watts-Read en Ernest Goodall kwamen direct om het leven. Zij zijn begraven op de begraafplaats van de NH kerk in Denekamp. De Nederlander William van Klaveren werd gevangen genomen en overleed zes weken later. Hij werd in Berlijn begraven.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Heemkunde Denekamp, i.s.m. Dorpsraad Noord Deurningen.

Onthulling

Het monument is onthuld op 16 maart 2002 door vertegenwoordigers van drie generaties, te weten: nabestaande Don Goodall, burgermeester Frans Willeme en scholier Gerben Bodd.

Iedere laatste vrijdagmiddag van de maand vindt er bij het monument een herdenking plaats, waarbij de kinderen van de Willibrordschool Noord Deurningen en van de Duitse Blumensiedlung Grundschule Nordhorn aanwezig zijn, onder medewerking van de Stichting Heemkunde Denekamp.

Locatie
Het monument is geplaatst op het erve Bodde aan de Epmanweg in Noord Deurningen (gemeente Dinkelland).

Bronnen

  • Gemeente Dinkelland.
  • Stichting Heemkunde Denekamp.
Voor meer informatie
Meer informatie is te vinden in de publicatie De vliegramp in het Bonkenbroek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.