Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Oldenzaal, herdenkingsmonument (foto: John Heideman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Oldenzaal is een plaquette van natuursteen met tekst.

Wijziging
De gedenkplaat is afkomstig uit het oude stadhuis aan de Kerkstraat. In 1967 is het gedenkteken overgebracht naar de hal van het nieuwe stadhuis. Bij de oprichting van de Herdenkingstuin is de plaquette daarheen verhuisd. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Ankone Johannes Jacobus 05-11-1927 27-07-1946

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Oldenzaal is opgericht ter nagedachtenis aan de Oldenzalers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Herdenkingstuin te Oldenzaal.

Brom
Gemeente Oldenzaal.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Semmekrot | 4 mei 2020

In herinnering aan de overledenen Laten ook wij, waken voor onze vrede Vrede voor iedereen