Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Joods monument’ in Oldenzaal bestaat uit twee natuurstenen plaquettes. Op de bovenste plaat zijn twee davidsterren afgebeeld.

Teksten
De tekst op de bovenste plaquette luidt:

‘TER HERINNERING
AAN DE JOODSE INGEZETENEN
DIE GEDURENDE DE JAREN 1940/45
WERDEN WEGGEVOERD EN WIER
LAATSTE RUSTPLAATS ONBEKEND IS.’

Op de onderste plaquette zijn de namen en geboortedata van 63 joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk in het metaheirhuis de Joodse begraafplaats. In 1977 is het gedenkteken verplaatst naar het gemeentehuis van Oldenzaal. Tegenwoordig bevindt het zich in de Herdenkingstuin te Oldenzaan.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het ‘Joods monument’ in Oldenzaal is opgericht ter nagedachtenis aan 63 Oldenzaalse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 63 joodse slachtoffers luiden:

Arie Blazer, Rozetta Branca Blazer, Cornelia Blazer-Frenk, Abraham Cohen, Bernardina Cohen, Betje Cohen, Daniel Cohen, Heyman Mijer Cohen, Joël Abraham Cohen, Lea Cohen, Meijer Heyman Cohen, Rika Cohen, Rosina Cohen, Sara Cohen, Sientje Cohen, Henriette Cohen-Beem, Carolina Cohen-ten Brink, Roosje Cohen-Manheim, Johanna Cohen-Roozendaal, Abraham van Gelderen, Lisette van Gelderen-Cohen, Debora Hedeman, Bertha Hedeman-Zilversmit, Leonard Louis Horneman, Hermann Max Hohenstein, Else Hohenstein-Levy, David Kaufman, Moritz Kaufman, Chawa Kaufmann-Melamed, Isaac Meijer de Leeuw, Catharina Mina de Leeuw,

Leendert de Leeuw, Henriette de Leeuw-Rosenberg, Jacob Lievendag, Rosetta Lievendag, Bertha Lievendag-Elkus, Ruth Loewy, Harry Manfred Löwenstein, Hartog Löwenstein, Ruben Löwenstein, Betje Löwenstein-Hofstede, Klara Löwenstein-Krause, Emma Meijer, Joseph Meijer, Johanna Meijer-Cohen, Leizer Melammet, Hendrika Melammet-Gobas, Joseph Maurits Meyer, Jehudith Minco, Lea Paulina Minco, Salomon Minco, Truda Minco, Cato Minco-de Leeuw, Nathan Muller, Nathan Albert Muller, Samuel Liefman Muller, Helene Muller-Aschoff, Elie Maurits Weijl, Leo Weijl, Louis Weijl, Grete Weijl-de Lange, Betje Weijl-de Leeuw en Isak Zwartz.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Oprichting
Het monument is waarschijnlijk in 1962 is opgericht.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zicht in de Herdenkingstuin te Oldenzaa

Bronnen

  • Gemeente Oldenzaal;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents