Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: André P. Schaller
Onthulling: 22 mei 1948
Adopteer dit monument.

Lichtenvoorde, 'Vrede-Vrijheid-Recht' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrede-Vrijheid-Recht' in Lichtenvoorde (gemeente Oost-Gelre) is een natuurstenen beeld van een staande mannenfiguur met aan zijn voeten een draak. Het beeld is geplaatst op een zuil. Het gedenkteken is 4 meter 60 hoog, 70 centimeter breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'1940
1945
VREDE
VRIJHEID
RECHT'.

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed en kwaad. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter. 'Sint-Joris geeft niet de strijd zelf weer, wel echter de gestreden strijd. De draak ligt machteloos neer en de sterke macht van Sint-Joris is 'in ruste', zij het waakzaam voor een eventuele nieuwe strijd.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrede-Vrijheid-Recht' in Lichtenvoorde (gemeente Oost-Gelre) is opgericht uit dankbaarheid voor de bevrijding en ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 mei 1948 door de dochter van burgemeester F.J. Waals.

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover dorpshuis 'Den Diek', gelegen aan de Dijkstraat te Lichtenvoorde (gemeente Oost-Gelre).

Bronnen

  • Gemeente Lichtenvoorde;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht