Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Bé Thoden van Velzen
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Jan Ligthart.

Zelhem, herdenkingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zelhem, herdenkingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Zelhem (gemeente Bronckhorst) is een in Franse kalksteen (Euville) uitgevoerd beeld van een staande mannenfiguur die met zijn voet op een rots steunt. Het geheel is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'10 MEI - 1 APRIL
1940 - 1945'.

Het voetstuk bevat tevens de namen van negen Zelhemse oorlogsslachtoffers en van elf geallieerde militairen die in de omgeving van Zelhem zijn gesneuveld. Het beeld is gesigneerd door beeldhouwster Bé Thoden van Velzen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Zelhem (gemeente Bronckhorst) is opgericht ter nagedachtenis aan negen medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan elf geallieerde militairen die in de omgeving van het dorp zijn gesneuveld.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

E.C. Achterberg, W.J. Anderson, G.N. Bainbridge, J.E. Bawtree, H.A. Brown, W.B.S. Cunychame, A.W. Davies, S. Goede, L.M. Grafgie, W.C. Grant, E.G. Gully, S.J. Haldane, Halkitt, J.D. Heezem, D.J. Heinen, H.J. v.d. Meulen, W. Middeldorp, E. Peppelman, J. Rijpstra en H.W. Wolsink.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Hengeloseweg/Ruurloseweg te Zelhem (gemeente Bronckhorst).

Bron
Voormalige gemeente Zelhem.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht