Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Willem Johannes Valk (1898-1977)
Onthulling: 4 mei 1948
Adopteer dit monument.

Garrelsweer, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Garrelsweer, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Garrelsweer, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Garrelsweer, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Garrelsweer (gemeente Loppersum) is een natuurstenen sculptuur van een urn waar een vlam uitrijst, omvat door twee gebeeldhouwde handen. Het beeld staat op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'IN MEMORIAM
FOKKO REINARD
ZUIDVELD
21 SEPT 1909
12 DEC. 1944
TE
NEUENGAMME'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Zuidveld Fokko Reinard 21-09-1909 12-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Garrelsweer (gemeente Loppersum) aan de verzetsman Fokko Reinard Zuidveld dit tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948.

Bronnen

  • Gemeente Loppersum;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.