Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: G.J. Tuink
Onthulling: 1993
Adopteer dit monument.

Leeuwarden, 'De Deadenwacht' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Leeuwarden, 'De Deadenwacht' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Leeuwarden, 'De Deadenwacht' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Deadenwacht' in Leeuwarden is een herdenkingswand met de namen, geboorte- en sterfdata en woonplaatsen van 168 in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea gesneuvelde militairen uit Friesland. Voor de wand is een beeld van een jonge soldaat op een vierkant voetstuk geplaatst.

Wijziging
In 2005 is het monument vernield. Het monument is nadien opgeknapt. In 2016 is het beeld gerestaureerd. Op 13 augustus 2016 is het standbeeld van de jongeman omvergeworpen en onhersteldbaar beschadigd. Het is nog onduidelijk of het beeld zal worden vervangen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Binnema Wijbe 30-11-1921 17-10-1948

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Deadenwacht' in Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de 168 uit Friesland afkomstige militairen die in de periode 1945 - 1962 in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1993. Bij de onthulling waren tweeduizend mensen aanwezig

Locatie
Het monument is geplaatst in het Rengerspark van Leeuwarden.

Bronnen

  • Stichting Indië-Monument Friesland;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2;
  • NOS. 'Indiëmonument in Leeuwarden vernield'. 13 augustus 2016.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jan Wijbenga | 2 mei 2020