Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Indië-monument’ in Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee) is een zwerfkei. Aan weerszijden van de kei zijn twee gedenkplaten van rode natuursteen geplaatst. De gedenksteen is 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste gedenkplaat luidt:

‘NEDERLANDS INDIË
1942 – 1945
EEUWIT BAL
24-11-1917 27-12-1943
GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.’

De tekst op de tweede gedenkplaat luidt:

‘NEDERLANDS NIEUW-GUINEA
1945-1962
L.J. MIJNDERS
23-03-1935 16-07-1957
GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.’

Wijziging
De tweede gedenkplaat is in 2001 aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het ‘Indië-monument’ in Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee) is opgericht ter nagedachtenis aan twee militairen die in de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

E. Bal en L.J. Mijnders.

Eeuwit Bal tekende in 1936 vrijwillig als koloniaal voor vijf jaar militaire dienst, onder andere in de Overzeese gebiedsdelen. Twee dagen voor de Kerstmis in 1936 vertrok hij met het s.s. J.P. Coen en kwam op 24 januari 1937 aan in Batavia. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd het voormalige Nederlands-Indië overrompeld door de Japanse bezetter. Op 8 maart 1942 werd Bal krijgsgevangen genomen. Hij kwam terecht in Birma, waar hij op 27 december 1943 overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 september 2000 door burgemeester de heer D. Boonstra en mevrouw A.W. Terpstra-Bal en de heer G.L. Bal, kinderen van het slachtoffer.

Op 30 maart 2001 is de gedenksteen voor L.J. Mijnders onthuld door burgemeester de heer D. Boonstra en de heer L.J. Mijnders, nabestaande van het slachtoffer.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de Nieuwe begraafplaats aan de Staakweg te Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • Gemeente Dirksland;
  • Beelden en gedenktekens in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, (Middelharnis, VVV/ANWB Overflakkee, i.s.m. de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, 2001);
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents