Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 29 september 2000
Adopteer dit monument.

Dirksland, 'Indië-monument' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee) is een zwerfkei. Aan weerszijden van de kei zijn twee gedenkplaten van rode natuursteen geplaatst. De gedenksteen is 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste gedenkplaat luidt:

'NEDERLANDS INDIË
1942 - 1945
EEUWIT BAL
24-11-1917 27-12-1943
GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.'

De tekst op de tweede gedenkplaat luidt:

'NEDERLANDS NIEUW-GUINEA
1945-1962
L.J. MIJNDERS
23-03-1935 16-07-1957
GEDENK IN UW GEDACHTEN
DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN
EN VER VAN HUN VERWANTEN
IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.'

Wijziging
De tweede gedenkplaat is in 2001 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee) is opgericht ter nagedachtenis aan twee militairen die in de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

E. Bal en L.J. Mijnders.

Eeuwit Bal tekende in 1936 vrijwillig als koloniaal voor vijf jaar militaire dienst, onder andere in de Overzeese gebiedsdelen. Twee dagen voor de Kerstmis in 1936 vertrok hij met het s.s. J.P. Coen en kwam op 24 januari 1937 aan in Batavia. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd het voormalige Nederlands-Indië overrompeld door de Japanse bezetter. Op 8 maart 1942 werd Bal krijgsgevangen genomen. Hij kwam terecht in Birma, waar hij op 27 december 1943 overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 september 2000 door burgemeester de heer D. Boonstra en mevrouw A.W. Terpstra-Bal en de heer G.L. Bal, kinderen van het slachtoffer.

Op 30 maart 2001 is de gedenksteen voor L.J. Mijnders onthuld door burgemeester de heer D. Boonstra en de heer L.J. Mijnders, nabestaande van het slachtoffer.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Nieuwe begraafplaats aan de Staakweg te Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • Gemeente Dirksland;
  • Beelden en gedenktekens in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, (Middelharnis, VVV/ANWB Overflakkee, i.s.m. de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, 2001);
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht