Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 30 maart 2001
Adopteer dit monument.

Dirksland, monument voor Leendert Jan Mijnders (foto: Gemeente Dirksland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Leendert Jan Mijnders in Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee) is een zwerfkei. Voor de steen is een gedenkplaat van rode natuursteen geplaatst. De zwerfkei is 1 meter hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'NEDERLANDS NIEUW-GUINEA
1945 - 1962
LEENDERT JAN MIJNDERS
23-03-1935 17-07-1957
DE NEUTRON STORTTE BIJ BIAK IN DE ZEE
EN NAM VELE MENSENLEVENS MEE
'T IS SOMS ALS HIELD ZICH GOD VERBORGEN BIJ UW LEED
DIT ZIJ UW TROOST DAT HIJ TOCH AL 'T VERBORGEN WEET.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Leendert Jan Mijnders in Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair die op 17 juli 1957 in Nieuw-Guinea is gesneuveld.

Op 21 juni 1956 vertrok de Melissantse Mijnders als dienstplichtige naar het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Toen zijn diensttijd erop zat, zou hij met het KLM-toestel Neutron terugkeren naar Nederland. Maar het vliegtuig verongelukte bij Biak.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 2001 door Leendert Jan Mijnders, neef en naamgenoot van het slachtoffer.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Nieuwe begraafplaats aan de Staakweg te Dirksland (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • Gemeente Dirksland;
  • Beelden en gedenktekens in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, (Middelharnis, VVV/ANWB Overflakkee, i.s.m. de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Robert van Heijst | 9 augustus 2018

Robert van Heijst | 9 augustus 2018

Bijgaand een foto van Leendert Jan Mijnders. Foto afkomstig van mijn vader D. van Heijst, burgemeester van Dirksland, Herkingen en Melissant van 1947 - 1958.