Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Maassluis is een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur en een liggende mannenfiguur. Het gedenkteken is 2 meter 10 hoog en 2 meter 40 breed. Bij het monument is een plaquette geplaatst.

Teksten
De tekst op het monument luidt:

'1940 – 1945'.

De tekst op de plaquette luidt:

'NEDERLANDS INDIË 1945-1962'.

Symboliek
In 1966 omschreef beeldhouwer Ek van Zanten het ontwerp als volgt: 'In de eerste plaats kan men zich een oorlogsmonument niet als iets vrolijks voorstellen, maar eerder als een moment van bezinning op alle ellende die uit de oorlog voortvloeit, nog geaccentueerd door de huidige oorlogsdreiging, waar eens te meer uit blijkt dat er nooit een werkelijke winnaar is, maar – menselijk gesproken – altijd een verlies, een schijnoverwinning dus.

De symboliek van het geheel dient men zo uit te leggen: dat de liggende figuur alle in de oorlog omgekomen mensen – de gevallenen – voorstelt en in ruimere zin ook de oorlogsellende, terwijl de staande vrouw de mensen die achterblijven – de nabestaanden – verbeeldt. De verhouding tussen beide figuren onderling zou die van moeder tot zoon of van man tot vrouw kunnen zijn. Ten laatste kan men er ook een vermanend teken voor de toekomst in zien.'

Wijziging
In 1998 is de plaquette aan het monument toegevoegd.
In 2010 werd een namenwand aan het monument toegevoegd. De namenwand werd op 4 mei 2010 onthuld door burgemeester Koos Karssen en bevat de namen van 156 omgekomen inwoners van Maassluis. De wand is een ontwerp van Ron Leeuwen.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Maassluis is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens dient het monument als herinnering aan alle burger- en militaire slachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1945-1962.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1966 door mevrouw A.B. van Dun-Grootenboer.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Maassluis;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.
  • Toespraak bij de onthulling van de namenwand 2010

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents