Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Ek van Zanten
Onthulling: 4 mei 1966
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Lentiz.

Maassluis, oorlogsmonument (foto: Jo de Jong)
Maassluis, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Maassluis is een bronzen beeld van een staande vrouwenfiguur en een liggende mannenfiguur. Het gedenkteken is 2 meter 10 hoog en 2 meter 40 breed. Bij het monument is een plaquette geplaatst.

Teksten
De tekst op het monument luidt:

'1940 - 1945'.

De tekst op de plaquette luidt:

'NEDERLANDS INDIË 1945-1962'.

Symboliek
In 1966 omschreef beeldhouwer Ek van Zanten het ontwerp als volgt: 'In de eerste plaats kan men zich een oorlogsmonument niet als iets vrolijks voorstellen, maar eerder als een moment van bezinning op alle ellende die uit de oorlog voortvloeit, nog geaccentueerd door de huidige oorlogsdreiging, waar eens te meer uit blijkt dat er nooit een werkelijke winnaar is, maar - menselijk gesproken - altijd een verlies, een schijnoverwinning dus.

De symboliek van het geheel dient men zo uit te leggen: dat de liggende figuur alle in de oorlog omgekomen mensen - de gevallenen - voorstelt en in ruimere zin ook de oorlogsellende, terwijl de staande vrouw de mensen die achterblijven - de nabestaanden - verbeeldt. De verhouding tussen beide figuren onderling zou die van moeder tot zoon of van man tot vrouw kunnen zijn. Ten laatste kan men er ook een vermanend teken voor de toekomst in zien.'

Wijziging
In 1998 is de plaquette aan het monument toegevoegd.
In 2010 werd een namenwand aan het monument toegevoegd. De namenwand werd op 4 mei 2010 onthuld door burgemeester Koos Karssen en bevat de namen van 156 omgekomen inwoners van Maassluis. De wand is een ontwerp van Ron Leeuwen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Katwijk Marinus 16-07-1920 02-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Maassluis is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens dient het monument als herinnering aan alle burger- en militaire slachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1945-1962.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1966 door mevrouw A.B. van Dun-Grootenboer.

Bronnen

  • Gemeente Maassluis;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.
  • Toespraak bij de onthulling van de namenwand 2010

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht