Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘De Vlucht’ in Breda is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van beton.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

‘MEI 1940’.

De geschiedenis

Het monument ‘De Vlucht’ herinnert de inwoners van Breda aan de rampzalige evacuatie van mei 1940, waarbij 114 slachtoffers zijn gevallen.

Op pinkstermorgen 12 mei 1940 moesten tienduizenden inwoners van Breda op last van de burgemeester evacueren in verband met eventuele militaire confrontaties tussen enerzijds de Nederlandse en Franse troepen en anderzijds de bezetter. De evacuatie staat bij overlevenden en in geschiedenisboeken bekend als ‘De Vlucht’. Via plaatsen als Hoogstraaten, Zundert en Achtmaal weken de mensen uit naar het zuiden. Tijdens deze evacuatie zijn veel slachtoffers gevallen, doordat de vluchtenden terechtkwamen in de vuurlinie.

Sommige families werden op gruwelijke wijze geconfronteerd met de meedogenloosheid van de oorlog. Zo ook de familie Van der Linden, die in één klap het verlies moest betreuren van moeder en drie kinderen. Zij waren aanwezig in een school te Sint-Niklaas, toen dit gebouw tijdens een beschieting werd geraakt door een Duitse voltreffer. Van de aanwezige familieleden overleefde alleen Cornelia het bombardement; zij raakte zwaargewond. Tot aan haar dood in 1985 heeft zij daarvan zowel de geestelijke als de lichamelijke gevolgen ondervonden. Typerend voor deze vrouw was dat zij zich nooit heeft geuit over de ramp die haar en haar familie is overkomen. Daarom is volgens haar in Breda woonachtige kleindochter de navolgende spreuk van Vergilius van toepassing: ‘Wat er ook gebeurt, men kan elk lot overwinnen door het rustig te dragen.’

Oprichting
Zoals vele gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog werd deze rampzalige evacuatie 48 jaar lang niet of nauwelijks herdacht. Pas na een particulier initiatief herdenkt men ieder jaar zowel de barre tocht als de 114 slachtoffers, van wie er 51 uit Breda kwamen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1957.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
De website van Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Peter Melissen | 06 sep 2022

Mijn beide ouders hebben als kind “De Vlucht” meegemaakt. Dit heeft een diepe indruk op hun leven gehad, net de hele oorlog. Met deze bloem herdenk ik ook de onschuldige mensen die tijdens deze gebeurtenis zijn omgekomen.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents