Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Hendrik Koreman
Onthulling: 1957
Adopteer dit monument.

Breda, 'De Vlucht' (foto: Frans Zack)
Breda, 'De Vlucht' (foto: Ars Longa Tentoonstellingern, Amsterdam)
Breda, 'De Vlucht' (foto: Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda)
Breda, 'De Vlucht' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vlucht' in Breda is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur met kind. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van beton.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'MEI 1940'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vlucht' herinnert de inwoners van Breda aan de rampzalige evacuatie van mei 1940, waarbij 114 slachtoffers zijn gevallen.

Op pinkstermorgen 12 mei 1940 moesten tienduizenden inwoners van Breda op last van de burgemeester evacueren in verband met eventuele militaire confrontaties tussen enerzijds de Nederlandse en Franse troepen en anderzijds de bezetter. De evacuatie staat bij overlevenden en in geschiedenisboeken bekend als 'De Vlucht'. Via plaatsen als Hoogstraaten, Zundert en Achtmaal weken de mensen uit naar het zuiden. Tijdens deze evacuatie zijn veel slachtoffers gevallen, doordat de vluchtenden terechtkwamen in de vuurlinie.

Sommige families werden op gruwelijke wijze geconfronteerd met de meedogenloosheid van de oorlog. Zo ook de familie Van der Linden, die in één klap het verlies moest betreuren van moeder en drie kinderen. Zij waren aanwezig in een school te Sint-Niklaas, toen dit gebouw tijdens een beschieting werd geraakt door een Duitse voltreffer. Van de aanwezige familieleden overleefde alleen Cornelia het bombardement; zij raakte zwaargewond. Tot aan haar dood in 1985 heeft zij daarvan zowel de geestelijke als de lichamelijke gevolgen ondervonden. Typerend voor deze vrouw was dat zij zich nooit heeft geuit over de ramp die haar en haar familie is overkomen. Daarom is volgens haar in Breda woonachtige kleindochter de navolgende spreuk van Vergilius van toepassing: 'Wat er ook gebeurt, men kan elk lot overwinnen door het rustig te dragen.'

Oprichting
Zoals vele gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog werd deze rampzalige evacuatie 48 jaar lang niet of nauwelijks herdacht. Pas na een particulier initiatief herdenkt men ieder jaar zowel de barre tocht als de 114 slachtoffers, van wie er 51 uit Breda kwamen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1957.

Bronnen

  • Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
De website van Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht