Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Ramaz Gojatie
Onthulling: 11 september 1994
Adopteer dit monument.

Valkenswaard, bevrijdingsmonument (foto: Arjan Rijkers & Kees Smolders)
Valkenswaard, bevrijdingsmonument (foto: Arjan Rijkers & Kees Smolders)
Valkenswaard, bevrijdingsmonument (foto: Arjan Rijkers & Kees Smolders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Valkenswaard is een abstracte sculptuur van graniet. Op de achterzijde is een mozaïek aangebracht. Op de grond voor de sculptuur ligt een gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'11 SEPTEMBER 1944 - 11 SEPTEMBER 1994

OP DEZE PLAATS ZETTEN DE BRITSE BEVRIJDERS VOOR HET EERST VOET
OP NEDERLANDSE BODEM.

DIT MONUMENT IS EEN EERBETOON AAN ONZE BEVRIJDERS
EN EEN HERINNERING AAN HUN EERSTE CONTACT MET
DE BEVOLKING VAN VALKENSWAARD.

ON THIS VERY SPOT THE BRITISH LIBERATORS SET FOOT
ON DUTCH SOIL FOR THE FIRST TIME.

THIS STATUE IS A TRIBUTE TO OUR LIBERATORS
AND A REMEMBRANCE OF THEIR FIRST CONTACT
WITH THE PEOPLE OF VALKENSWAARD.'.

Symboliek
Beeldhouwer Ramaz Gojatie verwerkte mensenogen in het monument, die de herinnering aan de bevrijding van 11 september 1944 symboliseren. Maar ook zijn het de ogen die gezien hebben en gelden als herinnering om nooit te vergeten. De vleugels staan eveneens voor de bevrijding.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Valkenswaard is een eerbetoon aan de bevrijders van Valkenswaard en herinnert aan de dag waarop zij in het kader van operatie 'Market Garden' voor het eerst voet op Nederlandse bodem zetten.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Op 11 september 1944 zette bij de Bergeykse Barrière de eerste geallieerde eenheid voet op Nederlandse bodem: twee Britse verkenningswagens van de Household Cavalry. Dit was een verkenningsregiment dat was toegevoegd aan de Guards Armoured Divisie, die op 17 september de spits zou afbijten. De eenheid stond onder leiding van luitenant Rupert Buchanan-Jardine. Grensbewoners informeerden hem over de positie van de bezetter. Nadat de Engelsen poolshoogte hadden genomen bij de stenen brug over de Dommel, werd hun door de dochter van de eigenaar van café 'Rustoord', waar nu dit monument staat, een biertje aangeboden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 september 1994.

Locatie
Het monument is geplaatst bij pannenkoekenhuis 'De familie Suykerbuyck' , aan de Luikerweg in Valkenswaard.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht