Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 1969
Adopteer dit monument.

Sint-Oedenrode, monument in kasteel 'Henkenshage' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Sint-Oedenrode, monument in kasteel 'Henkenshage' (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in kasteel 'Henkenshage' te Sint-Oedenrode bestaat uit een plaquette en een koperen beeldje van een paratroeper. Het 25 centimeter hoge beeldje is geplaatst in een nis.

Wijziging
Het beeldje is in 1984 aan het monument toegevoegd, maar werd gestolen. Bij een bezoek van Amerikaanse veteranen in 1987 werd een nieuw exemplaar aangeboden door de Vereniging Airbornevrienden in Eindhoven.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in kasteel 'Henkenshage' herinnert de inwoners van Sint-Oedenrode aan de landing in september 1944 van 10.000 parachutisten van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie, onder commando van generaal Maxwell Taylor, die in het kasteel enige dagen zijn hoofdkwartier had.

Sint-Oedenrode werd bevrijd tijdens operatie 'Market Garden', het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie wilden de geallieerden vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Na de landing bij Sint-Oedenrode volgde een zware tiendaagse veldtocht om de cruciale verbindingsweg ('de Corridor' genaamd) van Eindhoven, via Sint-Oedenrode naar Arnhem open te houden voor tanks van het Britse Tweede Leger. Op deze 'Hell's Highway' streden verzetsmensen aan de zijde van de Airborne militairen. De geallieerden waren blij verrast met het grote aantal vrijwilligers die zich op allerlei terreinen verdienstelijk maakten. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de 101ste Airborne Division Association.

Onthulling
De plaquette is onthuld in 1969. Het beeldje is in 1984 tijdens de 40ste herdenking van operatie 'Market Garden' aan het gedenkteken toegevoegd.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de muur van de binnenplaats van kasteel 'Henkenshage' aan de Laan Van Henkenshage. Het beeldje bevindt zich in een nis op het voorplein van het kasteel in Sint-Oedenrode. Het monument is niet altijd voor het publiek toegankelijk.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht