Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Toos Beijsens, Jan Janssen
Onthulling: 4 mei 2002
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Vest.

Hoogeloon, herdenkingsmonument (Foto: Gemeente Bladel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Hoogeloon (gemeente Bladel) is een zuil van staal, bekroond met een zwaard. Op de zuil zijn vier plaquettes van brons aangebracht. De zuil is circa 4 meter hoog en 75 centimeter breed. De gedenkplaten zijn elk 40 centimeter hoog en 80 centimeter breed.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
EDDY JONES, 19 JAAR
21-9-1944 BUCKLY / HOOGELOON
DIE VOOR ONZE BEVRIJDING
ZIJN LEVEN GAF.'

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
JAN GOOSSENS, 21 JAAR
10-5-1940 HOOGELOON / HOUT-BLERICK
DIE VOOR ONZE BEVRIJDING
ZIJN LEVEN GAF.'

De tekst op de derde plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
JAN BALDUK, 31 JAAR
15-5-1940 DIDAM / SCHOONDERWOERD
DIE VOOR ONZE BEVRIJDING
ZIJN LEVEN GAF.'

De tekst op de vierde plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
WILLIAM B. WILLIAMS, 25 JAAR
JOHN E. BURKE, 25 JAAR
NICK PEHOTE, 22 JAAR
EN JACOB FAASSE, 33 JAAR
HOOGELOON, 17-9-1944
DIE VOOR OONZE BEVRIJDING
HUN LEVEN GAVEN.'

Wijzigingen
Oorspronkelijk bestond het gedenkteken enkel uit de eerste gedenkplaat, die was bevestigd op een ijzeren hek rond een kastanjeboom. Na een herinrichting van het Valensplein is in 2002 een zuil geplaatst met de eerste drie platen. De vierde plaat is in 2003 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Hoogeloon (gemeente Bladel) is opgericht ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder worden twee Nederlandse, één Britse en vier Amerikaanse militairen herdacht die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Jan Balduk, Jong E. Burke, Jacob Faasse, Jan Goossens, Eddy Jones, Nick Pehote en William B. Willams.

De twee militairen uit Hoogeloon sneuvelden vlak na de Duitse inval. Jan Goossens kwam om het leven in Hout-Blerick op 10 mei 1940. Hij ligt begraven op de R.K. begraafplaats te Hoogeloon. Jan Balduk sneuvelde op 15 mei 1940 in Schoonrewoerd en is ter aarde besteld op de erebegraafplaats op de Grebbeberg.

Met operatie 'Market Garden' (een offensief van 17 tot 26 september 1944) wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren verorveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen veiligstellen, zodat de grondtroepen vanuit Belgiē deze bruggen konden gebruiken om op te rukken naar het IJsselmeer.. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied ('de Corridor') behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Op 17 september 1944 werd bij Hoogeloon het Amerikaanse vliegtuig Douglas 47 Skytrain 43 - 15302 van de US IXth Troop Carrier Command neergeschoten. Hierbij kwamen vier bemanningsleden om het leven, te weten: William B. Willams, Jong E. Burke, Nick Pehote en Jacob Faasse. Zij werden in 1948 en 1949 overgebracht van de Amerikaanse erebegraafplaats te Margraten naar de Verenigde Staten. Op 21 september 1944 sneuvelde de 19-jarige Eddy Jones (Royal Welsh Fuselier) tijdens de opmars van de Britse troepen om de 'Corridor' te verbreden. Zijn graf bevindt zich op het Britse ereveld in Bergen op Zoom.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2002 door burgemeester S.P. Grem. De eerste plaquette is onthuld op 5 mei 1985 door de zuster van de gesneuvelde Eddy Jones. De vierde plaquette ter nagedachtenis aan de vier Amerikaanse vliegers is onthuld op 4 mei 2003.

Bronnen

  • 4 mei Comité Hoogeloon;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht