Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Fons Roijmans (29-06-1928)
Onthulling: 22 september 1992
Adopteer dit monument.

Bladel, oorlogsmonument (foto: de heer T. van der Heijden)
Bladel, oorlogsmonument (foto: de heer T. van der Heijden)
Bladel, oorlogsmonument (foto: de heer T. van der Heijden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Bladel is een gedenksteen, uitgevoerd in witte natuursteen. De gedenksteen is 1 meter 50 hoog, 1 meter breed en 15 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'WANDELAAR STA EVEN STIL
EN VOUW EEN POOS UW HAND
BEDENK HEN IN EEN KORT GEBED
ZY STIERVEN VOOR ONS LAND

FREERICKS J.C.M. GEB. 20-10-1925
FLIPSE W.K. GEB. 1-3-1924

BEIDEN WERDEN HIER 20-9-1944
OP GRUWELIJKE WIJZE DOOR
DUITSE SOLDATEN OM HET
LEVEN GEBRACHT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Bladel is opgericht ter nagedachtenis aan twee onderduikers die hier op 20 september 1944, slechts twee dagen voor de bevrijding, door Duitse parachutisten zijn omgebracht.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

J.C.M. Freericks en W.K. Flipse.

Willem Flipse en Harm Freericks werden ervan verdacht helpers te zijn van de in Oost-Brabant opererende verzetsorganisatie Partizanen Actie Nederland (PAN). Tijdens operatie 'Market Garden' (een geallieerd offensief van 17 tot 26 september 1944) begeleidde deze organisatie neergekomen paratroepers. Vermoedelijk zijn Flipse en Freericks betrapt bij het doorzoeken van een Britse 'carrier', waarbij de blauwe overall van een van hen en een PAN-armband voor de bezetter een aanwijzingen waren dat ze met de partizanen te maken hadden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 september 1992 door de initiatiefnemer en maker de heer Fons Roijmans, in het bijzijn van de reünisten van de groep onderduikers waarvan de twee slachtoffers deel uitmaakten.

De heer Roijmans draagt zorg voor het onderhoud van het monument.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Postelsedijk, in de buurt van café Tipmast/De Heksenboom te Bladel.

Bronnen

  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • De heer T. van der Heijden.

Voor meer informatie
Donkere wolken boven Kempenland, door Fons Roymans (Uitgegeven in eigen beheer, 1993).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht