Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De Mariakapel in Netersel is uitgevoerd in baksteen. In de nis van de kapel is een natuurstenen Mariabeeld geplaatst. Hieronder bevindt zich een ingemetselde plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'20 SEPTEMBER 1944
FONS VAN DER HEYDEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Mariakapel in Netersel is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Fons van der Heyden, die op 20 september 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Tijdens operatie 'Market Garden' (het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944) werd bij het Bladelse bos een tweemotorig C-47 transportvliegtuig neergeschoten. Eén bemanningslid, Mozes de Lopez, overleefde de crash. Fons van der Heyden gaf hem onderdak in zijn boerderij, waar op dat moment al zeven onderduikers verbleven. Tijdens een zoektocht van de bezetter werden zij ontdekt. Van der Heyden nam alle verantwoordelijkheid op zich en werd doodgeschoten.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van bewoners en oud-onderduikers.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht