Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 10 mei 1956
Adopteer dit monument.

Dordrecht, 'Monument voor de III afdeling van het 14e Regiment Artillerie' (foto: Anton Bohnen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de III afdeling van het 14e Regiment Artillerie' in Dordrecht is een vuurmond, zijnde een model van 12 Lang staal, geplaatst op een voetstuk. Op dit voetstuk is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'III-14 RA
MEI
1940
RES. KAR W.J. DETHMERS
DPL.SOLD. H. V.D. AKKER
DPL.SOLD. J.H. VAN ELTEN
DPL.SOLD. L.J. PENNINGS
DPL.SOLD. J. TER STEEGE
DPL.SOLD. G. WESTERDIJK.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de III afdeling van het 14e Regiment Artillerie' in Dordrecht is opgericht ter nagedachtenis aan de zes leden van dit regiment die in mei 1940 door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Tevens herinnert het gedenkteken aan de krijgsverrichtingen van dit regiment tijdens de meidagen van 1940 op en rond het eiland van Dordrecht.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

H. van den Akker, W.J. Dethmers, J.H. van Elten, L.J. Pennings, J. ter Steege en G. Westerdijk.

Het monument is één van de schaarse artilleriemonumenten in de provincie Zuid-Holland. De traditie van de IIIe afdeling van het 14e Regiment Artillerie wordt voortgezet door 14 AfdVA, gelegerd in 't Harde.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Res.1ste Luitenant der Artillerie bd Ir A.H.H.Robbé Groskamp, batterijofficier bij III - 14 RA.

Bron
De heer Rein van der Mast.

Voor meer informatie
Website www.grebbeberg.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht