Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1984
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Willem Hikspoorsbrug in Nuenen is een gedenkplaat.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GOD SPAARDE ONS ONGEDACHT
DOOR DEZE ZWAKKE BRUG
HAAR ZWAKHEID WAS HAAR KRACHT
HIER MOEST DE VIJAND TERUG'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Willem Hikspoorsbrug herinnert de inwoners van Nuenen aan een mislukte poging van de bezetter om 'de Corridor' te doorbreken.

Met operatie 'Market Garden' (een offensief van 17 tot 26 september 1944) wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen veiligstellen, zodat vanuit België de grondtroepen over deze bruggen naar het IJsselmeer konden oprukken. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied ('de Corridor') behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Op 19 september deed de Duitse 107de Pantserbrigade een krachtige aanval op 'de Corridor'. Vanuit Nuenen en Nederwetten rukten zij op naar Son en Eindhoven. Bij Son kon het offensief ternauwernood worden afgeslagen. Om in Eindhoven te komen, moest een brug over de Dommel bij Soeterbeek worden overgestoken. Willem Hikspoors (tuinman van de bij de brug wonende jhr. Smits van Oyen) slaagde erin de bezetter wijs te maken dat de brug het gewicht van hun zware tanks niet zou kunnen dragen. De bezetter maakte rechtsomkeert en ondernam geen nieuwe poging om Eindhoven te heroveren.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1984.

Locatie
De gedenkplaat is bevestig op de Willem Hikspoorsbrug over de Dommel bij Soeterbeek.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht