Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: J.A. Verhoeven
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Bladel, herdenkingsmuur (foto: Gemeente Bladel)

Het monument

Vorm en materiaal
In de herdenkingsmuur in Bladel is een grote gedenkplaat van witte natuursteen gemetseld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'AARTS, E. C.F. V.D. ENDE DILALCO, GUY L.
BROEKHUIJSEN, H.M. W.A.M. JANSEN DOMINIC, RALPH J.
ERMES, TH.W. J. WOUTERS FINDLEY, J.A.
FLIPSE, W.K. GILMORE, C.W.
FREERICKS, J.C.M. GOLDEN, W.F.
V.D. HEIJDEN, F.A. LEHR, RALPH E.
HOOIJEN, J. PETERSON, EDW. J.
HOOIJEN, M.U. RICE, J.B.
KOK, J.J. THOMAS, ROBERT V.H.
DE LEEST, C. SEIBEL, T.J.
SEUNTJENS, C.J.T. SNELLING, F.L.
SPLIETHOF, B.J. TAPPE, H.
SPLIETHOF, G.A. UHLENBROCK, PH.
SPLIETHOF, W. WHITE, HARVEY
VAN DE VEN, J.C.
VAN DE VEN, N. TWO
WOUTERS, L.P. UNKNOWN SOLDIERS
R.I.P.
1940 - 1949.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingsmuur in Bladel is opgericht ter nagedachtenis aan de 16 slachoffers onder de Amerikaanse bemanning van twee C-47 zweefvliegtuigen en aan twintig medeburgers die omkwamen toen de toestellen op of nabij de boerderij van de familie Spiethof neerstortten.

De namen van de 36 slachtoffers luiden:

E. Aarts, H.M. Broekhuijsen, John E. Burke, Joseph Cervo, Guy L. Dilalco, Ralph J. Dominic, C.F. v.d. Ende, TH.W. Ermes, A. Findley, W.K. Flipse, J.C.M. Freericks, C.W. Gilmore, W.F. Golden, F.A. v.d. Heijden, J. Hooijen, M.U. Hooijen, W.A.M. Jansen, J.J. Kok, C. de Leest, Ralph E. Lehr, Edw. J. Peterson, J.B. Rice, T.J. Seibel, C.J.T. Seuntjens, F.L. Snelling, B.J. Spliethof, G.A. Spliethof, W. Spliethof, Harry Tappe Jr. , Robert V.H. Thomas, Ph. Uhlenbrock, J.C. van de Ven, N. van de Ven, Harvey White, J. Wouters, L.P. Wouters.

In Bladel en omgeving zat een concentratie van luchtafweergeschut. Vooral de langzaam en laag vliegende tweemotorige C-47 transporttoestellen waren een gemakkelijk doelwit. Op 17 september 1944 verongelukten de 'Picadilly Filly' en de 'Clay Pigeon', waarbij zowel de bemanning als drie leden van het gezin Spliethof om het leven kwamen. Deze vliegtuigen waren ingezet in het kader van operatie 'Market Garden'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
De herdenkingsmuur staat in het Bladelse bos, langs de Neterselseweg van Bladel naar Netersel.

Bronnen

  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht