Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jef Verhoeven
Onthulling: 20 september 1986
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Basisschool St. Trudo.

Stiphout, bevrijdingsmonument (foto: Jeroen Koppes)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Stiphout (gemeente Helmond) is een modern vormgegeven obelisk. Op de gedenknaald is een stier afgebeeld. Het gedenkteken is 3 meter hoog.

Symboliek
De aanvallende stier is het Divisie-embleem van de Britse 11de pantserdivisie.

Wijziging
Het monument was eerst geplaatst tegenover restaurant ''t Oude Raadhuis', gevestigd aan de Dorpsstraat.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Stiphout (gemeente Helmond) aan de strijd tegen de bezetter en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Het geallieerde bevrijdingsoffensief, operatie 'Market Garden', vond plaats van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie, waarbij luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen moesten veiligstellen, wilden de geallieerden een doorstoot naar Duitsland forceren. De strijd om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Op 25 september 1944 werd Helmond bevrijd door de 11de pantser- en de 3de infanteriedivisie van het 8ste Britse legerkorps. Het Royal Norfolk Regiment maakte deel uit van dit legerkorps, dat de taak had om aan de rechterkant van 'de Corridor' op te rukken. Deze zou hierdoor worden verbreed, waardoor het voor de Duitse troepen moeilijker zou worden om 'de Corridor' te doorbreken. De Britse opmars verliep echter traag. Vooral bij de Zuid-Willemsvaart werd veel tegenstand ondervonden van de Duitse 107de Panzerbrigade. Wekenlang vonden er zware gevechten plaats in Oost-Brabant.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 september 1986.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek van de Kloosterstraat en de Wevestraat in Stiphout (gemeente Helmond).

Bronnen

  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.