Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Michiel van Helvert, N. Hansen, Jan M. Driessen
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door OBS De Bolderik.

Heeswijk, Bevrijdingskapel (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Heeswijk, Bevrijdingskapel (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Heeswijk, Bevrijdingskapel (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De Bevrijdingskapel in Heeswijk is uitgevoerd in baksteen. In de kapel hangt een Maria-reliëf. Ook staat er een beeldje van een parachutist. Boven de ingang is een reliëf van een zee-arend (het embleem van de 101ste Airborne Divisie) aangebracht. Tegenover de kapel zijn twee ingemetselde plaquettes en twee Airborne-bankjes geplaatst.

Tekst
De tekst op het reliëf boven de ingang luidt:

'U.S.A.
LIBERATION
MEMORIAL
AIRB.'

Wijzigingen
Het beeldje is in 1959 in de kapel geplaatst. De plaquettes en de bankjes zijn in 1997 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boetzelaer Lodewijk Henrick Zeger 11-09-1921 21-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Bevrijdingskapel in Heeswijk is opgericht uit dankbaarheid voor de bevrijding.

Het geallieerde offensief (operatie 'Market Garden') vond plaats van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie, waarbij luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen moesten veiligstellen, wilden de een bruggenhoofd over de grote rivieren veroveren. Britse grondtroepen moesten vanuit België via deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte.

Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.
Bij de landingen op 17 september 1944 kwamen de Amerikaanse parachutisten van het 501ste Regiment, onder leiding van luitenant-kolonel W.O. Kinnard, buiten hun eigenlijke droppingszone Veghel terecht. Zij landden in de omgeving van kasteel Heeswijk. Aalmoezenier Francis Sampson viel zelfs in de slotgracht. Door Heeswijk en Dinther rukten zij op naar Veghel, een belangrijk knooppunt van wegen en bruggen op 'Hell's Highway'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Locatie
De Bevrijdingskapel staat aan de Mgr. van Oorschotstraat te Heeswijk.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Familie Dekker | 4 mei 2020

Als de stilte de stilte is van woordeloos praten. Als de stilte de stilte is van kijkend blind Als de stilte de stilte is van verbitterd zoet Dan zal de stilte de stilte zijn van gevangen vrijheid Geef de stilte de stilte

Familie Weltevreden | 2 mei 2020

Dat deze helden nooit vergeten worden!