Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Geallieerde militairen
Ontwerper: Dolf Wong Lun Hing
Onthulling: 1984
Adopteer dit monument.

Schijndel, 'De Kloek' (foto: Gemeente Schijndel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Kloek' in Schijndel is een bronzen beeld van een kip die haar jongen beschermt tegen de bedreiging van een roofvogel. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Kloek' herinnert de inwoners van Schijndel aan de bescherming die de Zusters van het Lidwinaklooster tijdens de Tweede Wereldoorlog aan 27 Amerikaanse parachutisten hebben geboden.

Met operatie 'Market Garden' (een offensief van 17 tot 26 september 1944) wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen veiligstellen, zodat vanuit België de grondtroepen over deze bruggen naar het IJsselmeer konden oprukken. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied ('de Corridor') behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Tijdens de operatie zijn duizenden Amerikaanse parachutisten op Brabantse bodem neergekomen. Sommigen kwamen echter buiten het voor hen bestemde gebied neer. Midden in vijandig gebied waren ze dan aangewezen op hulp van de plaatselijke bevolking voor onderdak en voedsel. In het Schijndelse Lidwinaklooster aan de Boschweg zaten 27 Amerikanen ondergedoken. Tot oktober 1944 werden zij door de Zusters van Liefde beschermd en verzorgd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1984.

Locatie
Het monument is geplaatst achter het Lidwinaklooster, gelegen aan de Boschweg te Schijndel. Het monument is wegens reconstructie van het gebied Lidwinaklooster/Veronicapark, tijdelijk verplaatst naar de tuin van het Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17 te Schijndel.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht