Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Jos Korsten (02-09-1947)
Onthulling: 18 september 1994
Adopteer dit monument.

Den Dungen, 'Silent Wings' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Den Dungen, 'Silent Wings' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Den Dungen, 'Silent Wings'

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Silent Wings' in Den Dungen (gemeente Sint-Michielsgestel) is een driehoek van aluminium, waarin een uitsparing van zeven sleep- en zweefvliegtuigen is gemaakt. De driehoek is bevestigd op een paal. Bij het monument zijn twee tekstborden geplaatst. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 1 meter 50 breed en 1 meter diep.

Teksten
De tekst op het gedenkteken luidt:

'SILENT WINGS
1944 - 1994'.

De tekst op het eerste tekstbord luidt:

'SILENT WINGS

Eronder volgt het verhaal over het bevrijdingsoffensief in 1944.

De tekst op het tweede tekstbord vertelt dit verhaal in het Engels.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Silent Wings' herinnert de inwoners van Den Dungen (gemeente Sint-Michielsgestel) aan de meer dan 2.000 zweefvliegtuigen ('stille vleugels') die tijdens operatie 'Market Garden' in september 1944 in bezet gebied neerkwamen. Het gedenkteken is een eerbetoon aan diegenen die betrokken waren bij de inzet van zweefvliegtuigen: piloten, inzittenden en helpers op de grond.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen nabij Eindboven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Britse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe. 

Tijdens deze grootscheepse operatie streken bijna 800 zweefvliegtuigen neer op Brabantse bodem. In deze provincie was de driehoek Den Dungen-Vught-Den Bosch (met als codenaam 'Ellis') een richtpunt voor alle sleep- en zweefvliegtuigen. Van hieruit vloog men de landingsplaatsen aan.

Niet alle toestellen kwamen op de aangewezen locatie neer. Een aantal zweefvliegtuigen raakte uit koers of werd neergeschoten door afweergeschut van de bezetter. De inzittenden van deze vliegtuigen werden door de plaatselijke bevolking vaak met gevaar voor eigen leven verborgen gehouden. Dit gebeurde ook in Den Dungen, waar op 18 en 19 september 1944 een Engels en Amerikaans zweefvliegtuig landden. De Amerikaanse glider Leo Toussignant heeft het ongeluk niet overleefd. De overige tien inzittenden van de twee toestellen hebben zes weken in het dorp ondergedoken gezeten.

Oprichting
Op initiatief van Dan Griffiths (een in Den Dungen neergekomen Britse 'glider' piloot) is het Market Garden Comité Den Dungen opgericht, dat de totstandkoming van het monument heeft gerealiseerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 18 september 1994 door vertegenwoordigers van het voormalige verzet, het Britse Glider Pilot Regiment en de American Glider Pilot Association.

Locatie
Het monument is geplaatst nabij zorgcentrum 'De Donk' aan de Litserstraat in Den Dungen (gemeente Sint-Michielsgestel).

Bronnen

  • Market Garden Comité Den Dungen;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacques van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - de Meierij in de Tweede Wereldoorlog in 78 gedenktekens van F. van Gaal en Jacques van Eekelen. (Heinen Uitgeverij, 2003). ISBN: 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Melissa Lobensteijn | 4 mei 2020

Your sacrifice was our freedom. Thank you

Maaike van der Steen | 1 mei 2020

Wat moet dat indrukwekkend zijn geweest, 800 zweefvliegtuigen op weg naar de Vrede en Vrijheid. Met respect voor de omgekomen piloten, hierbij een blijk van waardering na 75 Jaar Vrijheid.