Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Kirlin-monument' in Baarle-Nassau is een betonnen zuil, waarop een plaquette en foto is bevestigd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Kirlin-monument' in Baarle-Nassau is opgericht ter nagedachtenis aan de Amerikaanse radio-operator William Kirlin van de B-24 Liberator 'Baggy Maggy', die op 18 september 1944 bij Castelré is neergestort.

De bommenwerper behoorde tot de 93ste Bomber Group. Het toestel was tijdens een bevoorradingsvlucht naar Groesbeek geraakt door Duits luchtafweergeschut. Een aantal bemanningsleden raakte gewond. Co-piloot Richard Scott was als enige nog in staat het vliegtuig te besturen. Hij probeerde het toestel in de lucht te houden, maar bij Baarle-Nassau moest hij een noodlanding maken. William Kirlin raakte bekneld onder een geschutkoepel en overleed ter plekke. De overige bemanningsleden werden door de bezetter gevangengenomen.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht