Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Onderduikmonument in Elshout (gemeente Heusden) is een gedenksteen, uitgevoerd in zwarte natuursteen en rode baksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'23 SEPTEMBER 1944 – 17 OKTOBER 1944

IN HET KLOOSTER DAT OP DEZE PLAATS
HEEFT GESTAAN ZIJN 47 MANNEN VAN HET
GEALLIEERDE LUCHTLANDINGSLEGER ONDER
DE OGEN VAN DE DUITSE BEZETTER
VERBORGEN GEHOUDEN DOOR INWONERS VAN
ELSHOUT EN DRUNEN'.

De geschiedenis

Het Onderduikmonument herinnert de inwoners van Elshout (gemeente Heusden) aan de 32 Engelse en 15 Amerikaanse militairen die in 1944 in het Norbertusklooster verscholen zaten.

Op 17 en 18 september 1944 kwamen drie gliders neer bij Loon op Zand en Drunen. De bemanningsleden konden met hulp van de plaatselijke bevolking onderduiken in het klooster. Om te voorkomen dat de bezetter hen ontdekte, werden ze op 21 oktober naar een schuilplaats op de Campinaheide bij Boxtel gebracht. Hier zaten ook al 48 andere Amerikanen verscholen. Op 24 oktober bevrijdde deze groep onderduikers Boxtel, één dag voor de komst van de 51ste Highland Divisie.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1994.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het centrum, tegenover de Sint-Jan Evangelistkerk aan de Kerkstraat te Elshout (gemeente Heusden).

Bron
In het spoor van Market Garden – Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents