Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: P. Pouwels
Onthulling: 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Jenaplanschool 't Vlot.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Onderduikmonument in Elshout (gemeente Heusden) is een gedenksteen, uitgevoerd in zwarte natuursteen en rode baksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'23 SEPTEMBER 1944 - 17 OKTOBER 1944

IN HET KLOOSTER DAT OP DEZE PLAATS
HEEFT GESTAAN ZIJN 47 MANNEN VAN HET
GEALLIEERDE LUCHTLANDINGSLEGER ONDER
DE OGEN VAN DE DUITSE BEZETTER
VERBORGEN GEHOUDEN DOOR INWONERS VAN
ELSHOUT EN DRUNEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Onderduikmonument herinnert de inwoners van Elshout (gemeente Heusden) aan de 32 Engelse en 15 Amerikaanse militairen die in 1944 in het Norbertusklooster verscholen zaten.

Op 17 en 18 september 1944 kwamen drie gliders neer bij Loon op Zand en Drunen. De bemanningsleden konden met hulp van de plaatselijke bevolking onderduiken in het klooster. Om te voorkomen dat de bezetter hen ontdekte, werden ze op 21 oktober naar een schuilplaats op de Campinaheide bij Boxtel gebracht. Hier zaten ook al 48 andere Amerikanen verscholen. Op 24 oktober bevrijdde deze groep onderduikers Boxtel, één dag voor de komst van de 51ste Highland Divisie.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1994.

Locatie
Het monument is geplaatst in het centrum, tegenover de Sint-Jan Evangelistkerk aan de Kerkstraat te Elshout (gemeente Heusden).

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht