Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: A.J. Adema
Adopteer dit monument.

Surhuisterveen, monument in de Spaar- en Voorschotbank (foto: Vereniging Spavo)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Spaar- en Voorschotbank te Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen) is een stenen borstbeeld van Taeke Schuilenga. De buste is geplaatst op een voetstuk.

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk bij de beschuitfabriek. Na afbraak van het fabriekscomplex werd het gedenkteken overgebracht naar de Spaar- en Voorschotbank.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Spaar- en Voorschotbank te Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen) is opgericht ter nagedachtenis aan Taeke Schuilenga die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gefusilleerd.

Taeke Schuilenga werd geboren op 29 oktober 1878 te Surhuisterveen. Hij was mede-oprichter van de Spaar- en Voorschotbank en directeur-eigenaar van de plaatselijke beschuitfabriek. Op 4 november 1943 werd hij door de bezetter bij Oosterwolde gefusilleerd. Hij ligt begraven op de Algemene begraafplaats in Surhuisterveen.

Oprichting
Het borstbeeld werd aangeboden door het personeel van de beschuitfabriek.

Locatie
Het borstbeeld bevindt zich in de Coöperatieve Spaar- en Voorschotbank, gevestigd aan het Torenplein te Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen).

Bron
Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht