Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: H. van Wissen
Onthulling: 1 september 1952
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Kardinaal De Jong.

Nes, gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Nes, gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Nes, gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool te Nes (gemeente Ameland) is een gebrandschilderd raam met een afbeelding van het persoonlijk wapen van kardinaal De Jong.

Teksten
De tekst op het raam is de lijfspreuk van kardinaal De Jong:

'DOMINUS MIHI ADJUTOR'.

De vertaling van de lijfspreuk luidt: 'De heer is mijn helper'.

De tekst links op het raam luidt:

'AAN KARDINAAL DE JONG'.

De tekst rechts op het raam luidt:

'ZOON VAN HET EILAND
AD 1952'.

Wijziging
In 1980 is het raam verplaatst van de oude naar de nieuwe Kardinaal de Jongschool.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in de Kardinaal de Jongschool te Nes (gemeente Ameland) is opgericht ter nagedachtenis aan Zijne Eminentie Johannes de Jong, die tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding gaf aan het kerkelijk verzet tegen de bezetter.

Kardinaal De Jong werd op 10 september 1885 te Nes op Ameland geboren en stierf in Amersfoort op 8 september 1955. Na zijn priesterwijding studeerde kardinaal De Jong theologie en wijsbegeerte in Rome. In 1914 werd hij hoogleraar aan het groot-seminarie te Rijsenburg (Utrecht) en in 1931 president van de instelling. In 1935 werd hij Coadjutor en in 1936 aartsbisschop van Utrecht.

Dr. Johannes de Jong trad bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog al spoedig op als leider van het kerkelijk verzet tegen het nationaal-socialisme en liet in 1941 de bestaande veroordeling van de NSB in verscherpte vorm van alle kansels herhalen. In samenwerking met de protestantse voormannen werd het kerkelijk verzet ontwikkeld, waarbij prof. Titus Brandsma een voorname rol heeft gespeeld. Door zijn standvastige houding tegenover de bezetter kreeg aartsbisschop De Jong de bijnaam 'IJzeren Jan'. Na de oorlog werd de kardinaal geëerd met het Grootkruis van de Nederlandse Leeuw. Bijna 70 jaar oud stierf hij in Amersfoort en werd hij begraven op de R.K. begraafplaats 'Sint-Babara' in Utrecht.

Onthulling
Het monument is onthuld in september 1952.

Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in de nieuwe Kardinaal de Jongschool aan het Bramerduinpad te Nes (gemeente Ameland).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht